Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АСЕН ВАСИЛЕВ
АСЕН ВАСИЛЕВ

Автор: Румина Димитрова

Натиск не се оказва. Текат проверки сигурно в още 500-600 и дори 700 фирми в страната в момента. 

Така министърът на финансите Асен Василев коментира проверката на данъчни, митничари и други служби в австрийските фирми BILLA и OMV, за които “24 часа” съобщи първи по-рано днес.

« Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, при които има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки”, обясни министърът.

А запитан как гледа на призива от работодателските организации тези дни - австрийските фирми да бъдат бойкотирани, за да натисне България Австрия така, че да ни пусне в Шенген и за сухоземните граници, Василев отвърна: Това е въпрос на българските потребители, а не към правителството. Бизнесът е свободен да отправя, каквито иска призиви към гражданите.

“Това, което ние правим и където има диференцирано отношение спрямо Австрия, са проверките на агенция “Митници”, където всички товари от и до там, минават пълния набор от проверки - освен през БАБХ, през проверка и на рентген, а ако се установи проблем там, минават през ръчни проверки. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до нея”, каза Василев. Той подчерта, че това вече създава напрежение, защото рентгените на границата са ограничен брой. Предвидено е да се дадат пари за закупуването на още такива устройства, но те ще бъдат поставени приоритетно на външните граници за ЕС, каквато е ГКПП “Капитан Андреево”. Там има само 2 рентгена на 10 от лентите.

”Инвестиции на границите с ЕС няма да правим, така че там може да се очакват забавяния”, каза още той. 

Министърът на земеделието Кирил Вътев пък обясни, че не са постъпвали сигнали за качеството на месото в BILLA, каквато е една от проверките, която върви в магазина.