Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Там, където Пламен Пенев намери смъртта си, бе поставен венец от семейството с надпис: “За тебе, татко”.
Снимка: Ваньо Стоилов
Там, където Пламен Пенев намери смъртта си, бе поставен венец от семейството с надпис: “За тебе, татко”. Снимка: Ваньо Стоилов

С поставена диагноза параноидна шизофрения е бил починалият след гонка с полицията в Стара Загора  Пламен Пенев. Той е бил лекуван в болнично заведение 11 пъти, научи "24 часа".

Стойко Башалов, директор на рудник "Трояново - север" в мини "Марица изток".
Снимка: Архив
Стойко Башалов, директор на рудник "Трояново - север" в мини "Марица изток". Снимка: Архив

На 30 декември, при гонка с полицията и задържане в града, почина 58-годишният бивш борец Пламен Пенев. Оттогава прокуратурата проверява дали полицията има вина за смъртта на мъжа, като се чака експертиза, която да каже дали има задушаване след изваждането му от колата. От МВР казват, че са действали по закон, докато близките на Пенев твърдят, че полицията е виновна за случая.

Починалият Пенев е работил като вулканизатор на гумено-транспортни летни в рудник "Трояново-север" в Ковачево, който е част от мини "Марица изток". Днес директорът на рудника Стойко Башалов разказа пред журналисти, че понякога Пенев е бил неадекватен и си е говорел сам. Не бил агресивен, но за да е под контрол работодателят му направил така, че по време на работа до него винаги да има човек, за да не остава сам. Ходел на консултации в психиатричната болница в Раднево, но от там нито потвърждават, нито отричат това с обяснението, че трябва да пазят медицинска тайна за пациентите си.

Параноидната шизофрения се представя с относително устойчиви налудности, най-често придружени от халюцинации, особено слухови, описват психиатри. Сред най-честите параноидни симптоми са налудности за преследване, отношение, въздействие, знатен произход, особена мисия, телесна промяна, ревност; слуховите халюцинации най-често представляват гласове, които заплашват или заповядват на болния.

В Стара Загора се говори, че младежи гръмнали пиратка до кучето на починалия, той ги подгонил и оттам тръгнала историята. Преследването започва след сигнал от младежи, че Пенев ги е нападнал с нож, оказа се, че нож няма.