Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка Архив
Снимка Архив

Преди време мой приятел сподели за един документален филм, който гледах (мисля) по Netflix -Live to 100: Secrets of the Blue Zones.

Американски журналист обикаля т.н Сини зони по света - места с концентрация на столетници, за да открие универсалната формула на дълголетието.

И посети 4-5 такива места по света, намиращи се на островите Окинава (Япония), Сардиния (Италия), Икария (Гърция) и полуостров Никоя (Коста Рика). И Сингапур.

Той определя (без изненада) три най-важни фактора във възходящ ред:

(1) Храната

Тя не просто е богата на растителни (бобови) и животински (морски) протеини. Но по-важни са умерените количества от тях. Така например, в Япония хората се хранят в много малки съдове и трябва да си досипваш всеки път (това го видях и в Китай и забелязах в музей за древна Гърция).

Но същата храна - особено средиземноморската - я има на много места по света без да има толкова дълголетници.

(2) Движението

Без изключение навсякъде хората се движат много. Японците се хранят на земята и постоянно стават и сядат. В Сардиния хората живеят в села на стръмно и постоянно слизат и се качват между къщата и центъра. В Гърция постоянно танцуват и вселят. В Коста Рика се грижат за стопанството си - там столетник яздеше кон. ИТН.

(3) Социалните контакти

Може би най-важният фактор - както впрочем показват много други изследвания - е качеството на общуването. Хората живеят в големи семейства или се събират със съседите постоянно да преживяват общи радости. Сякаш сигурността и спокойствието с насладата от общуването е най-важна. Като добавим доказания факт, че хората по островите усещат по-бавно времето и липсата на стрес - ето най-важната рецепта за дълголетие.

Вдъхновен от тези примери, американският журналист се заема със задачата да подеме инициатива за изграждане на такива сини зони и в Америка. И успява!

Това е и моето пожелание към вас през 2024 г - всеки да успее да изгради за себе си, семейството и близките - своя синя зона!

От Фейсбук.