Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И Владивосток в опасност

Първите вълни цунами, причинени от мощните трусове в Централна Япония, започнаха да достигат бреговете, съобщи метеорологичната служба на страната, цитирана от Франс прес, предава БТА.

Вълни с височина 1,2 метра достигнаха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава. По-рано метеорологичната служба обяви, че има опасност вълните да достигнат 5 метра.

Премиерът Фумио Кишида призова днес за незабавна евакуация на зоните, където бе обявена опасност от цунами, съобщи Киодо.

Кишида заяви, че правителството му ще предаде точна информация за евакуацията, бързо ще оцени действителното състояние на щетите и ще работи съвместно с местните власти за спасяване на човешки животи.

градове в руския Далечен изток бе издадено днес предупреждение за опасност от вълни цунами след серията от силни земни трусове, която разтърси Япония, предаде Франс прес.

Един от тези градове е Владивосток. Засега обаче евакуация на местното население не се извършва.

"Има опасност западните брегове на Сахалин да бъдат засегнати от вълни цунами", заяви руското министерство на извънредните ситуации в комуникационното приложение "Телеграм".

Властите на Владивосток призоваха рибарите в морето да се върнат в пристанището.

"Рибарите и всички останали, които планират излизане в акваторията, следва незабавно да се върнат на брега. Съгласно информация на Центъра за вълни цунами се очаква вълна от страна на Усурийския залив. Вълната ще е с височина 0,3 метра. Опасното явление ще достигне бреговете на Владивосток в 19:36" ч. местно време, се казва в изявление на градската администрация, цитирано от ТАСС.

Предупреждение за вълни цунами е издадено още в град Находка.