Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нитропент е използван и за първото смъртоносно нападение срещу евреи във Франция на 3 октомври 1980 г.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Нитропент е използван и за първото смъртоносно нападение срещу евреи във Франция на 3 октомври 1980 г. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

В казармите на Бейрут камион бомба ликвидира 307 души, а във Върховния съд в Делхи 17

Преди 30 г. у нас опасният химикал се взривява в "Дунарит" и убива петима

Веществото нитропент, което бе използвано за взрива срещу Иван Гешев, е следа в няколко брутални атентата из различни точки по света. Едно от най-ужасяващите нападения с него взема 307 жертви, след като камион бомба, натъпкан с химикала, се взривява в казармите в Бейрут. Трагедията е от далечната 1983 г.

През същата година друг терористичен удар буквално срутва сградата "Мезон дьо Франс" в Берлин. Властите установят, че зад него стои ислямистът Йоханес Вайнри, който детонира 24 кг нитропент.

Веществото е използвано и за първото смъртоносно нападение срещу евреи във Франция след края на Втората световна война. На 3 октомври 1980 г. бомба избухва пред синагога в Париж по време на богослуженията за Шабат. Убити са четирима души, а други 46 са ранени. Атаката е приписана на палестинската въоръжена групировка "Народен фронт за освобождение на Палестина". 28 години по-късно по искане на френските власти канадската полиция арестува университетския преподавател Хасан Диаб, който е с ливанско-канадски произход. След дълга съдебна битка той беше осъден задочно през април 2023 г.

В наши дни за пентаеритритол тетранитрат като взривно вещество се заговаря през декември 2001 г., когато следи от химикала са намерени в обувката на британеца Ричард Рийд. Той планира да взриви пътнически самолет на American Airlines от Париж до Маями. По време на презокеанския полет Рийд опитва да подпали експлозиви, скрити в маратонките му. Така печели прозвището си "Атентаторът с обувките". След задържането му властите в САЩ обявяват, че той е бил обучаван в лагери на терористичната мрежа "Ал Кайда". Година по-късно се признава за виновен пред US магистратите.

През 2009 г. нитропент беше открит и в 23-годишния нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб. Според американските служби младежът искал да взриви полет 253 на Northwest Airlines от Амстердам за Детройт, докато седи до прозореца. Устройството, с което щял да изпълни терористичното нападение, било зашито в бельото му. То съдържало приблизително 80 грама химикал и друга течност. Бомбата включвала и спринцовка. Експертите се колебаеха дали инжекцията е била трансформирана в електрически детонатор или е била пълна с течен детонатор като нитроглицерин. Заключението бе, че точно това вещество е направило устройството трудно за откриване при обичайните проверки за сигурност на летището. Неслучайно Абдулмуталаб преминава скенерите в Лагос, Нигерия и Амстердам, Нидерландия безпроблемно. Металният детектор и рентгеновата снимка на ръчния му багаж не откриват нередности.

Според властите атентатът бил неуспешен, защото възникнал дефект между първичния и основния заряд и нитропентът не успял да детонира напълно. Вместо взрив бомбата само обгорила тялото му.

Федералният съд на САЩ призна Абдулмуталаб за виновен по осем обвинения, сред които опит за използване на оръжие за масово унищожение и опит за убийство на 289 души. В последната си дума пред магистратите арестуваният извика няколко пъти "Аллах Акбар".

През август 2009 г. правителството на Саудитска Арабия обяви, че химикалът е използван и при опита за убийство на директора на саудитската служба за борба с тероризма принц Мохамед бин Файеф. При взрива загина само атентаторът Абдула Хасан ал Асири. Тогава експерти установиха, че веществото е било скрито в ректума (правото черво) на нападателя. Тази техника била използвана за първи път.

През октомври 2010 г. са предотвратени атентати, замислени от "Ал Кайда" на Арабския полуостров. Открити са две пълни с нитропент касети за компютърни принтери. Едната бомба е намерена в Англия и съдържа 400 грама от веществото, а другата - в Дубай с 300 грама.

Само година по-късно химикалът е използван и за взрива на Върховния съд в Делхи. При него загиват над 17 души, а други 47 са ранени. Лабораторни тестове на останките от експлозивите показват наличието на нитропент. Властите заключават, че мощната бомба е била скрита в чанта и оставена пред най-оживения вход на сградата. Избухва в близост до място, където се издават пропуски за адвокати и посетители, преди да преминат през основната проверка от охраната. Експлозията издълбава кратер в земята с дълбочина над един метър.

Малко по-късно за атентата отговорност пое ислямистката групировка "Харкат ул джихад ислами". Тя се свързва с "Ал Кайда" и оперира в Пакистан и Бангладеш.

Ударът бе приет като предупреждение към властите, тъй като Върховният съд на индийската столица се намира близо до парламента и кабинета на тогавашния премиер Манмохан Сингх.

На 12 юли 2017 г. 150 грама нитропент са намерени в парламента на най-населения щат в Индия - Утар Прадеш. Пакетът със 150 г е открит близо до седалката на лидера на опозицията Рам Говинд Чаудхари, която е в близост до подиума.

В България също имаме случай с жертви след избухване на веществото. Преди 30 г. опасният химикал се взривява в "Дунарит" и убива петима души.