Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Селин Дион
СНИМКА: АРХИВ
Селин Дион СНИМКА: АРХИВ

Легендарната канадска певица Селин Дион вече няма контрол над мускулите си, твърди по-голямата ѝ сестра Клодет.

Към този момент тя води битка с автоимунно неврологично заболяване, наречено синдром на скования човек.

Година след като изпълнителката беше принудена да отмени световното си турне през миналия декември, роднините ѝ предполагат, че може да мине известно време, преди Селин да се завърне на сцената.

Състоянието на певицата, 

което е прогресивно и нелечимо, кара организма да атакува собствените си нервни клетки

и оказва сериозно влияние върху подвижността.

“Сестра ми работи усилено върху здравето си, но няма контрол над своите мускули. Това ми разбива сърцето. Тя винаги е била толкова дисциплинирана”, казва Клодет пред медии.

“Майка ни винаги ни е учила да бъдем перфекционисти. Тя постоянно ни повтаряше: “Ще го направиш по-добре, ще го направиш както трябва”.

Вярно е, че в мечтите на Селин и в тези на хората, които я обичат, желанието е един ден тя да се върне на сцената. Но в какъв вид? Не мога да кажа”, разказва сестрата на канадската прима.

Учените все още изучават заболяването, но поради рядкостта му напредъкът в лечението му е бавен

“Гласовите връзки са мускули. Сърцето също е вид мускул. Това ме тревожи изключително много.

Тъй като случаят е 1 на 1 милион, докторите не са правили много изследвания,

защото болестта не е засегнала голям брой хора”, обяснява Клодет.

Благотворителната организация на семейството на Селин - Foundation Maman Dion, бе залята с хиляди писма, пратени от феновете ѝ, където те изразяват подкрепата си към нея.

“Някои хора са загубили надежда, защото това е много рядка и потенциално нелечима болест, която не е добре позната на науката. Ако само знаехте колко телефонни обаждания получава фондацията на Селин! Хората ни казват, че я обичат и се молят за нея. Тя получава толкова много съобщения, подаръци и малки кръстчета”, удивлява се Клодет.

Сестрата на певицата вече разкри, че въпреки работата с най-добрите изследователи в областта Селин няма почти никакво подобрение. Никое от предписаните лекарства не действа. Но семейството ѝ не спира да вярва и продължава да се надява, че нещата ще се подобрят в даден момент.

През октомври Клодет заяви, че Селин все още не е зависима от инвалидна количка и планира да се върне към концертната си дейност.

Хората, които страдат от синдрома на скования човек (SPS), постепенно се обездвижват и се превръщат в “живи статуи”

Състоянието обаче може да доведе и до спазми, които генерират достатъчно сила, че да чупят кости

Обикновено пациентите се диагностицират на възраст около 30-50 години и са предимно жени.

За първи път звездата разкри диагнозата си през декември 2022 г. чрез пост в инстаграм, а месеци по-късно отмени световното си турне, което трябваше да започне в края на 2023 г.

През септември в YouTube се появи видеоклип, озаглавен “Семейството на Селин Дион разкрива как тя умира”, в който неизвестен разказвач казва, че болестта ѝ “напредва много бързо”. Оттогава видеото е препубликувано в тикток, където има повече от 430 хил. гледания.

Клипът предизвика слухове в социалните мрежи, че носителката на “Грами” вече е прикована към инвалидна количка и трудно се движи.

Сестрата на Селин обаче отрича автентичността на видеото и заяви, че казаното в него не е вярно.

“Защо тези анонимни злонамерени лица пускат слухове, че Селин е в инвалидна количка? Защо те лъжат феновете ѝ че тя има рак? Защо си измислят?”, възмущава се Клодет.

“Моралът и психическото състояние на сестра ми са много силни. Тя изобщо не е депресирана и продължава да се радва на живота. Ще се справим с това”, добави тя.

Селин Дион не се е отказала от плановете си да възобнови активната си кариера

въпреки хроничните болки, твърди нейната сестра. По-рано тази година Клодет сподели, че звездата се възстановява в Денвър и следва внимателно плана за грижи на лекарите си, защото “иска да се върне, това е сигурно”.