Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато НАСА и „Роскосмос" умуват как по-безопасно да ликвидират Международната космическа станция през следващите десетина години, старата „барака", която този ноември навърши 25 години, неумолимо се разпада и генерира все повече инциденти.

Екстремните условия в орбита и постоянните промени в горните слоеве на атмосферата не само доведоха до микропукнатини в корпуса, които се увеличават, но и остарелият инструментариум създава постоянни проблеми.

За да отстранят част от тях, двете астронавтки Жасмин Могбели и Лоръл Охара на 2 ноември прекараха 6 часа и 42 минути извън станцията, за да ремонтират лагер на соларната енергийна система и да приберат модула за електронни комуникации RadioFrequency Group. Залисани в тази дейност, точно когато повдигат покритието и посягат към куфара с инструментите, те с учудване установяват, че той не е до тях.

В този момент диспечерите на мисията наблюдават чрез външните камери на МКСнещо твърде необичайно - чантата изглежда не е била закрепена и много бързо се отдалечава от тях. Едва ли можем да си представим и какво е било смайването на двете дами, подготвени за какви ли не неочаквани ситуации в Космоса, когато забелязват как куфарът им свободно се рее в далечината.

Двете астронавтки Жасмин Могбели и Лоръл Охара на 2 ноември прекараха 6 часа и 42 минути извън станцията, за да ремонтират лагер на соларната енергийна система и да приберат модула за електронни комуникации.
СНИМКА: НАСА
Двете астронавтки Жасмин Могбели и Лоръл Охара на 2 ноември прекараха 6 часа и 42 минути извън станцията, за да ремонтират лагер на соларната енергийна система и да приберат модула за електронни комуникации. СНИМКА: НАСА

За колегите им в центъра на НАСА моментът е инфарктен. Те трескаво започват да изчисляват каква е вероятността масивният куфар да се разбие в някоя от системите на космическата станция и да нанесе непоправими щети. Да не говорим, че при лош късмет това би могло да застраши безопасността на седмината астронавти.

Вариантът двете астронавтки да задействат системите си за движение извън станцията (extravehicularmobilityunits) в този момент изглежда напълно безсмислен, защото технологията предполага тромаво придвижване и вероятността да настигнат инструментите е нищожна.

През това време в Хюстън внимателно следят скоростта и траекторията на чантата пътешественик и анализират, че рискът за сблъсък с МКС е малък. Затова е решено тя да бъде оставена да обикаля в орбита около Земята.

Въпросът е как в среда, подобна на вакуум, подобен гаф може да се случи? Куфарчето дори да се откачи, трябва да е някъде много близо до двете астронавтки. Обяснението според специалистите е в слабото атмосферно съпротивление. Станцията се движи със скорост 7,7 км в секунда и затова всеки предмет, който я напусне, изненадващо бързо се отдалечава от нея. Така вече от астронавтите са изпускани камера, ръкавица, клещи и кухненска шпатула.

Какъв фурор предизвика куфарът с инструменти по света и защо навсякъде следят маршрута му, четете в сп. "Космос".