Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Иванов КАДЪР: NOVA
Милен Иванов КАДЪР: NOVA

Ако отворят телефона на Алексей Петров, мисля, че убийството ще бъде разкрито. Това заяви пред NOVA Милен Иванов, бивш зам.-ректор на академията на МВР.

Припомняме, че днес стана ясно, че България ще потърси помощ от ФБР за отключването на мобилното устройство.

„Петров се занимаваше с криптографска сигурност и тази на IT мрежи. Това му беше хоби и фокус на бизнеса. Напълно възможно е този телефон да е бил модифициран. Фабрично едва ли е невъзможно да се отвори. Службите поддържат добри комуникации с всички производители на софтуери. Ако е модифициран, ще бъде отворен доста трудно", поясни Иванов.

Експертът коментира и опита за атентат срещу бившия главен прокурор Иван Гешев. Прокуратурата вече има заключение какъв е бил взривът до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев, който избухна на 1 май на пътя от Боровец за София. Експертите твърдят, че е използван нитропент.

„Взривното вещество е половината от цялото устройство. Когато научим и как е конструирано, тогава ще имаме интересни новини. Нитропент е много интересен взрив. През 2001 г. в САЩ задържаха атентатор, който се опитва да скрие в токовете на обувките си такова взривно устройство и да го вкара в самолет. 80 грама са достатъчни да пробият обшивката на всеки един самолет. Може да си представите какво биха направили 2 кг и половина. Ако е работил професионалист и го е направил с насочено действие, е възможно да бъде пробит всеки автомобил", обясни още Иванов.

И поясни, че нитропент е основна суровина за производството на едни от най-мощните експлозиви.

„Проблемът е, че той се продава и в аптеките. Това е лекарство. Не знам дали за България има лиценз и може да си го купите", каза още бившият зам.-ректор на академията на МВР.