Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Образователният министър Галин Цоков и шефката на РИО във Враца Лорета Колева във врачанското село Крушовица. Снимка ВАЛЕРИ ВЕДОВ
Образователният министър Галин Цоков и шефката на РИО във Враца Лорета Колева във врачанското село Крушовица. Снимка ВАЛЕРИ ВЕДОВ
  • Имало по тялото си синини и драскотини
  • Сега институциите се прескачат от проверки в селото и си прехвърлят отговорностите като футболна топка

7-годишно момиче от врачанското село Крушовица е живяло в кокошарник и е било подложено на постоянен тормоз от пастрока си. В продължение на 2 години различни институции получавали сигнали. И очевидно нито една от тях не е реагирала нито бързо, нито адекватно. Сега всички се питат дали детето е можело да бъде спасено навреме.

Един медицински преглед в училище показва, че първокласничката не лъже, а жалбите на баба ѝ заслужават внимание.

“По тялото на детето бяха открити широки драскотини и синини”, каза пред “24 часа” директорката на училището в Крушовица Дарина Стоянова. Но в селото коментират, че

дори тя се уплашила от агресивността на пастрока

и помолила съселянин да уведоми полицията.

Когато мизерното битие на малката Е. стана национално известно, в селото се изсипаха всички институции за проверки и както обичайно се случва у нас - отговорностите се прехвърлят като футболна топка. В петък на място отиде и министърът на образованието Галин Цоков (виж карето).

Бабата на момичето по майчина линия Елена Костова, която не живее в Крушовица, посещавала често новия дом на дъщеря си Миглена и подала първите сигнали преди 2 години.

Бабата на детето - Елена Костова, от 2 години подавала сигнали, че внучката й е малтретирана.
Бабата на детето - Елена Костова, от 2 години подавала сигнали, че внучката й е малтретирана.

Щерката живеела на семейни начала с новия си мъж Дилян Иванов, двамата имат дете на година и половина. И ако за него полагали грижи, не така стояли нещата с по-голямото дете. Когато идвала да види внучката си, бабата често ставала

свидетел на сериозни разправии в семейството

и лошо отношение към детето.

Елена Костова започнала да подава жалби до различни институции още от ноември 2021 г. Повечето от тях са адресирани до полицията в Оряхово и се отнасят за напрегнатите взаимоотношения между дъщеря ѝ и новия ѝ зет, както и за агресивното поведение на неговите роднини. Тогава Е. още посещавала местната детска градина и се оплакала пред учителките, че я гонят от къщата, че

живее при мишки и паяци и ѝ дават храна през прозорче

на пристройката. Те обаче решили, че малката преувеличава.

Костова забелязала при посещенията си в Крушовица, че детето излиза от някаква стопанска пристройка зад къщата, а си играело и се срещало с нея в оранжерия пред къщата, пълна с автомобилни гуми. Момичето се оплаквало, че живее зле и без отопление и рядко му дават храна.

“Като отидох пак един път да видя внучката си, ми направи впечатление, че детето искаше да дойде при мен, но другата му баба започна да го бута да влезе в постройката зад къщата. Разбрах, че детето се държи там. Подадох няколко сигнала в полицията, че детето е тормозено”, сподели Костова.

Част от жалбите за нечовешкото отношение към детето бабата пращала и до отдела за закрила на детето в крайдунавския град, но и оттам не последвала никаква реакция.

По жалбите ѝ до социалните в Оряхово получавала отговори, че детето не е в риск и е много добре. И живее в добре обзаведена къща при добри условия.

“Правили сме няколко проверки по сигнали на Костова в дома в Крушовица, в който живее внучката ѝ, но

нито веднъж не забелязахме нещо нередно

с детето”, каза Нели Дахлева от отдела за закрила на детето в Оряхово. “Разпитвахме съседи на семейството, имали сме и разговори в основното училище, в което момичето е първокласничка. Разбрахме, че се оплаквало понякога от лошото отношение на пастрока си, но не сме подозирали, че е държано при мизерни условия, а и майката отричаше категорично твърденията на бабата”, допълни тя

Заради жалбите на бабата до полицията и постоянните сигнали до социалните Дилян и баща му не позволявали на Елена да се вижда с дъщеря си и с внучката си. Често я заплашвали и я гонели. Накрая мъжете на свой ред се оплакали в полицията и успели да издействат ограничителна заповед за Елена Костова, за да не може да идва в дома им.

Когато след прегледа в селското училище разбират, че детето е малтретирано и вероятно не лъже, че живее зле и пастрокът му го бие, на 21 ноември т.г. директорката Дарина Стоянова пише жалба до социалните, полицията и регионалния инспекторат по образованието. Моли обаче съселянин да я подаде от свое име. Говори се, че била съседка на мъжа и се страхувала да не малтретира и нея.

Чак след десетина дни, но все пак първи реагират от полицията. Техен екип прави проверка в дома,

открива малката в пристройката сред автомобилни гуми,

върху тях дъска с едно старо одеяло, извеждат я оттам и я предават на социалните. Пастрокът на момичето е намерен на работното си място на бензиностанция в Мизия и е арестуван.

Дилян Иванов вече е в следствения арест и срещу него е повдигнато обвинение. Детето вече е предадено за отглеждане на роднини в селото.

След искане от Министерството на образованието регионалният инспекторат във Враца започна на 14 декември проверка в основното училище “Христо Ботев” в Крушовица и в местната детска градина. На следващия ден шефката на Дирекцията за социално подпомагане във Враца Мария Търнавска и екип от отдела за закрила на детето бяха на поредната си проверка в къщата на Дилян и Миглена Иванови.

В Крушовица се говори, че немалко хора са знаели или подозирали какво става в техния дом, но изпитвали страх от Дилян и баща му, които били доста агресивни. Мнозина пък, особено връстници на 31-годишния пастрок на Е., смятат, че той е набеден и не бил способен на нещата, в които го обвиняват.

Министърът на образованието: Учителите в Крушовица не са безчувствени, търсели са начин, може би не докрай настоятелно

Това, което ме доведе в Крушовица, е онова, което обещах на една от първите си пресконференции - че всяко дете, всеки ученик трябва да има достъп до позитивна образователна среда и психологическа подкрепа. Обнадежден съм, че 7-годишното дете е в такава позитивна образователна среда и има пълна подкрепа от учителите. Това каза министърът на образованието Галин Цоков в петък.

Той увери, че с колегите му в министерството и регионалния инспекторат ще анализират ситуацията и ако е необходимо, ще им помагат и от мобилната група психолози към МОН. Дали е имало някакви пропуски, ще видим, когато бъде готов докладът от проверката на РИО във Враца, добави Цоков.

Разбрах, че учителите от ОУ “Христо Ботев” в Крушовица не са безчувствени хора, те са виждали определени проблеми, търсели са начин да сигнализират институциите. Може би не са били докрай настоятелни, но в даден момент са намерили начин да спасят детето, коментира още министърът.

Според него нормативната база е достатъчна, за да бъдат адекватни реакциите в училище, когато има деца в риск. Действията били координирани с Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за закрила на детето. Според министъра взаимодействието на национално ниво трябва да се пренесе и в отделните общини и училища. Ако правим промени в Закона за закрила на детето, както показва и този пример от Крушовица, трябва да видим и интереса на детето, каза още проф. Галин Цоков.