Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Демонтажът на Паметника на Съветската армия в четвъртък продължи с отрязване на главата на войника. 
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Демонтажът на Паметника на Съветската армия в четвъртък продължи с отрязване на главата на войника. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Вчера отказах на една ТВ да се явя на дебат с Райчев за МОЧА. Правил съм го вече и не ми се искаше отново да защитавам очеизвадни истини.

Но все пак неговите тези се споделят не само от комунисти, леви и антифашисти, но и доста неинформирани хора. Освен това в студио се появи и университетски преподавател, който още повече изкриви картината с "неутрални" тези - над нещата и "емоциите". Добре че беше Гого Лозанов, който често успява с една -две фрази на място да парира най-наглите подменки на историята.

Кои са най-важните тези, които може и да звучат убедително на неосведомените зрители?

(1) МОЧА е антифашистки паметник

Най-широко разпространяваната теза е, че МОЧА е паметник на антифашизма. България е била фашистка държава (Райчев) и Украинският (!) фронт на Червената армия ни е избавил от фашизма.

Тук са замесени няколко лъжи, с които спекулира комунистическата историография, захранваща и до днес нейни говорители като Райчев. Че България е била фашистка държава трябва да оправдае нахлуването на съветската армия. За да е била фашистка държава, начело трябва да е бил някой дуче като Мусолини, Хитлер или Франко. Цар Борис III ли е бил като тях? Или регентите след смъртта му, когато СССР нахлува ? А защо е нахлула неговата армия след като царят го няма, а България вече е обявила неутралитет на Германия на 26.8.1944 г с издадена заповед за разоръжаване на нейните части - все неудобни въпроси, старателно избягвани от червената пропаганда.

Втората лъжа е, че Украински фронт се състои само от украинци (демек, нали ги защитавате сега) - не, това е името на фронта, а не е етническия състав на армията, нахлула в България.

Третата лъжа е, че идеята на паметника е антифашизмът. Никаква подобна идея не е имало, докато на власт все още е бил антифашисткият Отечествен фронт. Паметникът е изграден десетилетие по-късно по заповед на сталинисткия аналог Вълко Червенков в прослава на Сталин и СССР, като най-компрометиращи идеята за антифашизма са изобразените сцени от Октомврийската революция, когато още не е имало фашизъм.

И най-вече никакви съветски войници не са загинали у нас, че да им дължим паметник - като изключим отровилите се с метилов алкохол в Бургас, на които отделно им е построен паметник!

(2) МОЧА е един от многото руски паметници и по същата логика трябва да разрушим всички други като катедралата "Невски."

Тук се спекулира със смесването на съветски и руски паметници. Никой досега не е имал намерение не само да маха руските паметници от Руско-турската война, но дори да сменя имената на улиците, някои от които са на съмнителни с ползата си за България личности. Става дума единствено за сбогуване със съветските паметници - все още осеяли цялата страна. Не е аргумент - от академичния човек в студиото - и фактът, че партийният дом (сега Народно събрание) е съветски и трябва да бъде съборен (с изключение на петолъчките по него), защото тук става дума за архитектура на времето си, а не за прослава на чужда армия.

Единствено е правилно да се сменят имената на катедралата (носеща име на мюсюлманин и антиевропееец) и някои улици с имената на Аксаков и Граф Игнатиев - руснаци с антибългарски заслуги.

(3) Разделението за МОЧА не е между атлантици и путинисти, а между подкрепящи Украйна и искащи мир.

Това е най-доброто иносказание на Путинизма днес у нас - Радев и Ко. не подкрепяли Путин, а искали мир. А Украйна е причината тази война да се води. Всъщност, самият Путин не говори за мир - вчера каза, че войната ще продължи, докато Русия унищожи всякаква прозападна перспектива на Украйна. Тогава за какво е този дебилизъм - някой да преговаря за мир? Освен капитулацията на Украйна, която да води до ... мир по условията на Путин.

Същите приказки ги разпространяват всички путински мекерета в Европа като Орбан, който вчера блокира помощта за Украйна - "загрижен" за мира.

Какъв е изводът?

Както преди, така и сега, всички форми на русоробия у нас - окултните митове за дядо Иван, Ленин, Сталин и днес Путин - са ни били спускани от Кремъл със сила, безпардонна подмяна на историята и стимулиране на български подлоги, които да ги разпространяват и затвърждават.

За да продължава русоробията.

От Фейсбук.