Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Явор Божанков КАДЪР: bTV
Явор Божанков КАДЪР: bTV

„Паметникът на Съветската армия ще бъде запазен. Засега не се казва къде от съображения за сигурност, но който трябва, знае.“ Това коментира пред bTV депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.  

Той обясни и че няма как да не се използва флекс при демонтажа, защото такава е технологията.

„Монументът ще бъде реставриран и поставен в музей. Това дори не може да се нарече паметник, той има пропагандна цел. Недопустимо е той да е 3 пъти по-голям от този на Васил Левски. Затова беше решено, да бъде проведена специална реставрационна операция, казано в кръга на шегата. Оттам нататък паметникът ще си намери място в музея. В продължение на години той е обект на спорове, а с началото на войната в Украйна те се изостриха. Още повече, че и Русия ни обяви за неприятелска държава. С неприятелите си ние се държим неприятелски“, заяви Божанков.

Той коментира и думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която определи демонтажа на паметника като варварски.

„Наглост е да обявиш народ, който ти е дал писменост, за варвари, нагло е да се месиш във вътрешните работи на една държава, която си обявил за неприятелска. Захарова говори за патова ситуация в отношенията между Русия и България, но до тази ситуация се стигна благодарение на Русия“, каза още Божанков.