Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По сигнал, че доц. д-р Веселин Кънчев от ВСУ "Любен Каравелов" от години "дава" изпити на бъдещи строителни инженери срещу пари, наш репортер провери това, като се представи за негов студент.
В приемното му време - от 10 до 11 ч в петък, репортерът записа тайно разговор с диктофон, в който доцентът поиска 100 лв., за да даде задачите, които ще се паднат на изпита по диференциални уравнения и математическа статистика на 7 декември.
Тъй като репортерката на в. "168 часа" му бе непозната, преди да обяви тарифата си, доц. Кънчев се впусна в куп въпроси за останалите предмети и изпити по специалността.
За още по-голяма гаранция провери математическите знания на желаещата да си плати изпита. След като вече нямаше никакви съмнения, доцентът се впусна в детайли при разговора в кабинета му, продъжил около 45 минути, който бе записан от репортерката.
В крайна сметка доцентът поиска да му се платят на момента 70 лева, а още 30 лв. в деня преди изпита. Тогава щял вече да знае кои са "конкретните задачи", които ще се паднат.
В понеделник по обяд репортерът, който бе на среща с него, го потърси по телефона, за да попита какво е направил със 70-те лева, които взе в петък, и редно ли е да прибира пари за изпити.
Доц. Кънчев отрече да е прибирал пари и не пожела да уточни за какво ги е похарчил, като повтаряше постоянно, че студентите трябва да се подготвят за изпитите си.
Четете двата записа - на разговора в кабинета му в петък и по телефона в понеделник, които публикуваме с незначителни съкращения.

ИНТЕРВЮ


- Здравейте, г-н Кънчев. Удобно ли е?
- Кажете..
- Ще се явявам на вашия изпит по ДУМС на 7 декември.
- Редовно или задочно учите? (Поглежда с голямо съмнение.)
- Ами сега съм задочно, но искам да се прехвърля редовно. Платих си за нова изпитна сесия. Имам 5 изпита за вземане и положението ми е малко несигурно. Ако може, да ми дадете допълнителни консултации.
- Откъде си ти?
- Петрич.
- (Доцентът въздиша тежко.) Виж сега...Трудно е да пътуваш от Петрич.
- Проблемът е, че от известно време идвам в София само за изпитите. Просто трябва задължително да запиша годината. Може ли да ми дадете някакви задачи.
- Освен изпита по диференциални уравнения имаш ли друго? (Задава въпроса, сякаш иска да провери дали наистина съм студентка там.)
- Имам да вземам дескриптивна геометрия, сградостроителство, механика, информатика...
- Имаш доста...
- Затова искам възможно най-бързо да ги оправя..
- Мхм... Седни, седни. Цялата работа е, че първата дата е на 7 декември. Имаш ли и други изпити тогава, защото ще трябва да почетеш малко. Взела ли си математически анализ 2?
- Да.
- Добре. Освен да седнем да се занимаваме като частни уроци, за да се подготвиш за ДУМС (Диференциални уравнения и математическа статистика.)
- Пътуването и малкото време, което остава до изпита, са проблем.
- Кога ще бъдеш тук? Лошото е, че имам много часове. А ти като идваш, преспиваш ли тук?
- Сега идвам само за изпити, защото съм малко на ръба...
- 7-и се пада петък, 6-и е четвъртък. Преди 7-и кога ще успееш да дойдеш?
- Не знам дали ще успея. Ще мога да пътувам чак за изпита. Днес ми е последният ден в София. По-късно ще си тръгвам. И не знам...
- Как се казваш?
- Лиляна.
- Ами, Лиляна, за толкова малко време можем да се опитаме да направим нещо. Лошото е, че в четвъртък имам часове, но като дойдеш, ще отделим време да поработим малко. Така подготовката ще ти отнеме минимално време.
- Можете ли да ми дадете някакви задачи сега?
- Сега мога да ти дам задачи, но ще можеш ли да се подготвиш сама?
- Не съм много сигурна, че ще мога да си взема изпита.
- Ще трябва да седнем и да се занимаваме... да ти кажа какво да научиш, на какво да наблегнеш, а това отнема време. Така че какво да направим сега?
- Трябва задължително да си взема този изпит до Нова година. Другите са ми след това.
- Можеш да подготвиш нещо, но... Какво си завършила?
- Математика.
- Материалът си е труден и задачите са доста... (Чуди се, но още е със съмнения.)
- Отдавна прекъснах и не помня как се решаваха тези задачи. Не мога да си позволя да прекъсна отново.
- Под формата на уроци, разбира се, абсолютно дискретно, можем да минем материала, но това може да стане на 6 декември. Може да опитаме да научиш нещата точно преди изпита.
- Не може ли сега да го направим?
- Лошото е, че имам часове. То... до 7-и има много време.
- Така е, но аз няма да бъда в София.
- На 6-ти ще дойдеш. Можеш да прегледаш основните неща дотогава.
- Надявах се днес да я свърша тази работа, за да не се налага в последния момент да го правя.

- Трябва да научиш основните неща и останалото ще го надградим. Запиши си основните видове уравнения, на които трябва да наблегнеш... (Диктува няколко задачи и все още отбягва директното плащане.) Просто до изпита има много време...
- Ако днес свършите лекциите си следобед, мога да ви изчакам. Така или иначе, на 6-и пак ще трябва да дойда късно.
- Мхм... (доцентът се замисля). Чакай да разпечатам нещо само. (Връща се). Имайте предвид, че това ще струва нещо... (Поглежда предупредително.) Ако минем целия материал индивидуално, ще ти струва 100 лв.
- Ако наблегнем само на задачите от изпита, колко ще струва?
- В какъв смисъл?
- Да не решаваме всички задачи, взети досега. Ще се паднат определен вид задачи и ако наблегнем само на тях, колко ще ми струва?
- Може да бъде по-малко, но зависи от това какво ще успееш сама да си подготвиш като материал...(Все още колебливо отклонява плащането на изпита.) За 60-70 лв. можем да минем най-важното от материала, с което да изкараш изпита.
- Мога още сега да ви платя. Искам да ми бъде сигурен този изпит и да съм спокойна.
- Сега, дай да видим тук какво има. (Настоява да започнем да решаваме задачи. Уравненията, които дава, са по-скоро за ориентир дали наистина уча в тази специалност. След като се уверява, че знам как се пише интеграл, диференциал, прим и секонд, се успокоява.)Ще ти дам задачи, за да се упражняваш.
- Честно казано... няма да мога да реша нито една задача..
- Трябва поне някои по формулите да напишеш. Има материал, който трябва да се мине. Много пари ли ти се виждат 100 лв. за минаването на материала.
- Не, подготвена съм горе-долу за такава сума. Не съм решавала задачи отдавна..
- Трябва да разпознаваш формулите.
- Няма ли по-бърз вариант. Две седмици не ми се струват достатъчни за всичките тези задачи.
- Не е толкова сложно.
- Този начин ми е много рискован...
- Като дойдеш на 6 декември при мен, вече ще имам поглед върху конкретните задачи, които ще бъдат. Така че ще можем да разгледаме и нещо по-конкретно, а не в този общ вид.
- А не може ли да си подготвя конкретните задачи сега? ("Конкретните задачи" е кодовото наименование на задачите, за които ще си платя.)
- Още нямам информация за задачите. Много е рано и не се знае. Ако подготвиш основната част от задачите, ще улесни много нещата.
- Ще имаме ли достатъчно време на 6-и? Пак ще дойда за час...
- Надявам се да има време. Започваме, след като изляза от час и ти можеш и до по-късно да останеш. Не си ограничена от времето, щом оставаш и на общежитие...
- На 6-и ли трябва да ви дам парите или сега?
- Както решиш.
- Парите ще бъдат за конкретните задачи, нали?
- Виж сега, ако се ангажирам с по-конкретните задачи, тогава ще струва 100 лв.
- Това не ме притеснява. Наистина трябва да си взема изпита.
- Ако искаш сега да се разберем за 70 лв. и ако се наложи още нещо по-конкретно да ти казвам, ще ми дадеш още 30 лв.
- Няма да мога да се справя сама. Не искам да ме притиска времето..
- От друга страна, ако ми дадеш 100 лв., се обвързваме за конкретните задачи. Но въпреки това трябва да научиш нещо. (Конкретните задачи са задачите за изпита.)
- Тогава направо мога да ви дам 70 лв. и още 30 лв. за конкретните задачи. Наистина ще ми трябват.
- Като дойдеш пак, тогава ще ми дадеш за конкретните. (Подавам му две банкноти от по 50 и 20 лв. Доцентът ги прибира много бързо в джоба на ризата си.)
- Мога ли да бъда сигурна, че това е достатъчно за изпита?
- Ако научиш всичко това, ще бъде по-лесно. А като добавим и конкретиката, ще станат нещата.
- Ако стане така, че не успея да напиша задачите на изпита?
- Това ако стане, ще ти помогна с едни задачи с графики, които са по теорията на вероятностите. С тези алгоритми мога да ти помогна с няколко точки. Следващия път като дойдеш, искам да понаучиш тези задачи и намясто да ми дадеш останалите 30 лв.
- И ще мога да разчитам за задачите...?
- Можеш да разчиташ, но и аз трябва да разчитам на теб, че това, което ще ти кажа, ще го научиш и напишеш. (Схемата, по която действа преподавателят, е една и съща - дава задачи, за които си платил и които трябва да напишеш на самия изпит.) Тогава ще ти кажа по-конкретно какво да научиш и запишеш по задачите.
- Притеснена съм малко. Само вие ли ще бъдете квестор на изпита?
- Ще бъдем двама, но ти като напишеш това, което ти казвам, няма да има проблем. Въпросът е да не напишеш някоя глупост. Трябва да си личи, че е писано с разбиране. Като дойдеш на 6-и, ми звънни, за да знам, че си тук, и като свърша, ще ти кликна на телефона, за да дойдеш в кабинета ми.
Към 3 и нещо идваш тук и ще се занимаваме, докато научиш това, което ще ти кажа. С теоретичния тест само аз се занимавам, за него аз съм водещият. Ще ти кажа какво трябва да напишеш, за да можеш да събереш точки по задачите. Ще имам грижата допълнително да ти кажа какво да пишеш.
- Ще мога ли да си извадя готови задачи на изпита?
- Няма как, но ще пишеш по задачите това, което ти кажа. Трябва да се научиш и по принцип какво се пише по тях, за да не пишеш глупости. Само част от задачите да успееш да напишеш, ще събереш някакви точки.
- А ако не успея, вие ще ми добавите точки от вас?
- Това е в краен случай. Има задачи с вероятности и много лесно мога да нахвърлям графиката, където трябва. С тях е най-лесно, защото няма почерк. Мога да ги добавя за точки, когато ти липсва нещо, но, от друга страна, всичко, което ти кажа, трябва да си го написала. Винаги мога да направя и толеранс от по 1 точка на задача.
- Трябва ли да ви дам мои данни?
- Нали ще се видим на 6-и. Тогава ще ми ги дадеш, както и останалите пари. И си остава абсолютно дискретно, че се занимаваме с такива неща.
- Да, и аз нямам сметка да разпространявам информация, че давам пари за такива неща.
- Просто казваш, че си се подготвяла, решавала си задачи сама и си се явила. И на изпита си работиш самостоятелно и дискретно.
- Спокойно, вече никой от моите колеги не учи тук, не познавам много хора.
- Значи, това е. На 6-и да ми се обадиш.

Доц. Кънчев - 3 дни след като взе парите: Не сме се уговаряли за пари

- Доц. Кънчев, обаждам се от в. "168 часа" във връзка със срещата ми с вас в петък, когато взехте от мен 70 лв. за изпит. Защо вземате пари за изпити?
- Това не е вярно.
- В петък бях при вас на консултация и ми взехте 70 лв. за изпита на 7 декември...
- Няма такова нещо.
- Взехте 70 лв. с уговорката да ви дам още 30 лв. за конкретните задачи за изпита.
- Няма такива работи.
- Не мислите ли, че е нередно да се вземат пари във висше учебно заведение?
- Само със знание става, няма такива работи. Просто човек трябва да седне и да се подготви.
- Да, но вие предлагате и алтернативен вариант.
- Не съм казал нищо такова. Доколкото разбрах, предложението бе от вас.
- Да, но вие го приехте.
- Трябва да седнете и да се подготвите.
- Уговорката ни бе да дойда на 6 декември и да ми дадете конкретните задачи за изпита.
- Не съм казал такова нещо.

- Затова казахте, че ако напиша каквото ми казвате, ще взема изпита.
- Ако се подготвите за тези варианти, като тип задачи, тогава има шанс да вземете изпита, иначе няма как.
- Ако не успея, ми казахте, че ще ми добавите точки на теста.
- Няма такова нещо.
- Какво направихте с парите, които ви дадох?
- Нищо не съм направил.
- Предупредихте ме да бъда дискретна.
- Не съм казвал такова нещо, а само да седнете и да се подготвите.
- Имам запис на разговора и вие казвате, че трябва да бъда дискретна, нещата да си останат между нас и да не разпространявам сред колегите какво правим...
- Моля ви се, не съм казвал такова нещо.
- Доц. Кънчев, аз имам запис.
- Да де, но нищо не съм казал по отношение на това. Не мога да дам задачите, защото са много. Мога само да кажа върху какво да се готвите.
- Уговорихме се да ви платя за конкретни задачи.
- Не сме се уговаряли за това и не съм казал, че мога да дам такива задачи.
- Според наши източници от години давате задачите от изпита срещу пари.
- Не съм дал задачи на никого, защото са много варианти и не се дават от мен.
- Ваши студенти ни казаха, че го правите.
- Няма такива работи. Трябва да се подготвят.
- Нелегално е да вземате пари за изпит и за консултации в приемното ви време.
- (Мълчание...) Изпитът не може да се изкара, без да се подготвите.
- Вземането на пари в учебно заведение не е легално. Защо го правите?
- С вас не сме се уговаряли за пари. Не беше коректно от ваша страна.
- Не е коректно да поискам да си платя изпита ли?
- Такова нещо никога не е ставало.
- Ректорът информиран ли е, че давате частни консултации?
- Не давам частни уроци. Просто ви казах какво да научите.
- Срещу 70 лв.
- (Мълчание...) Това е ваше твърдение.
- Записано и потвърдено от вас. Също че настоявате да бъдем дискретни.
- Да сме дискретни означава, че нямам възможност да се занимавам с това. Трябва да седна и да ви уча, а това не е коректно.
- Не е коректно и да вземате пари, но пак го правите.
- Нямам възможност да продължа разговора.
- Какво правите с парите, които вземате от студентите?
- Нищо.
- Спестявате ги?
- Моля ви, това не е така. Влизам в час. Обадете се, ще говорим.