Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Актьорите в сцена от филма “Клеопатра”.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Актьорите в сцена от филма “Клеопатра”. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Нова книга разкрива шокиращи подробности за пламенната връзка на актрисата с Ричард Бъртън

Ти си доста дебела, но имаш хубаво лице – това са първите думи, които Елизабет Тейлър чува от любовта на живота си Ричард Бъртън. Двамата легендарни актьори се запознават в Рим на снимачната площадка на филма “Клеопатра”. Годината е 1962-а. По това време и двамата са женени. Тя има три деца, а той две.

Тейлър пристига в Рим с четвъртия си съпруг – американския певец Еди Фишър, две секретарки, две камериерки, гримьор и фризьор. Демонстративно пуска палтото си от норки на пода и очаква “коктейл” от комплименти, въздишки и галантности, както обикновено се посреща звезда от нейния ранг в началото на филмов проект.

Само че нещата не се случват така. Определеният да бъде неин екранен партньор Ричард Бъртън ѝ отправя предизвикателен поглед и отронва въпросното изречение, когато се запознават. Елизабет е доста объркана, но и по някакъв начин пленена от неговата директност. Привлича я тази недодяланост, която мнозина отдават на работническия произход на Бъртън. Той е израснал в многолюдно миньорско семейство в Уелс. Майка му умира, когато ражда 13-ото си дете. Тогава Ричард е на две годинки и на практика е отгледан от по-големите си братя и сестри. Започва да пуши на 8-годишна възраст, а

на 12 вече редовно пие алкохол

Напуска рано училище, за да работи. Става войник, но среща свой преподавател, който го насърчава да се върне в училище и да учи актьорско майсторство.

Този съвет се оказва един от най-важните в живота му, тъй като го изстрелва в световното кино, където Елизабет Тейлър от малка плува в свои води.

За изпепеляващата любов между двамата актьори е писано много, защото те ѝ се отдават с тийнейджърска страст, наранявайки доста хора. Нова книга обаче добавя неразкривани до момента подробности за техните отношения. Части от нея бяха публикувани в “Дейли мейл”. От тях става ясно, че само пет дни след като прави неподходящия коментар за тялото на Елизабет, Бъртън се хвали пред хора от снимачния екип, че е правил любов с нея на задната седалка на кадилака си. Сексуалното им привличане бързо става достояние и на шефовете на продукцията. Целувките между Клеопатра и Марк Антоний, които двамата трябва да изиграят, са толкова продължителни, че се налага режисьорът няколко пъти да крещи “край”. Когато един от продуцентите пита Бъртън за случващото се, той отговаря: “Няма да позволя нищо да навреди на кариерата или брака ми. И няма да направя нищо, което да навреди на Лиз (Eлизабет Тейлър - б.р.), която е прекрасен човек”.

Актьорът заминава за няколко дни в Париж, което съпругът на Тейлър използва, за да опита да спаси брака им. Еди Фишър звъни на жената на Бъртън – Сибил, и я пита дали знае за любовните отношения между Елизабет и Ричард. “Имал е такива афери и преди, но винаги се прибира вкъщи”, отговаря тя. “Е, ти не познаваш Елизабет – този път той няма да се върне”, казва пък Еди Фишър. И Тейлър, и Бъртън са бесни за обаждането му до Сибил. След разразил се скандал между тримата Фишър напуска Рим, и то само 22 дни след като е пристигнал със съпругата си в италианската столица за снимките на “Клеопатра”.

Още същата вечер Ричард води Елизабет на вечеря и за двамата започва да се говори като за най-новата гореща двойка на Холивуд. Актрисата обаче

не се чувства сигурна в започващата връзка,

страхува се, че той ще избере съпругата си Сибил пред нея. Една вечер прекалява с успокоителните и е откарана по спешност в болница. Тръгват слухове, че е направила опит за самоубийство.

Съпругът ѝ Еди звъни във вилата в Рим, където я е оставил преди седмица, но телефонът е вдигнат от Бъртън. Какво правиш в дома ми, пита Фишър. “Какво мислиш, че правя? Аз съм с моето момиче”, отвръща невъзмутимо Ричард. В следващите дни той прави изявление пред пресата, че информациите за негова афера с Елизабет Тейлър са пълна лудост и той никога няма да напусне съпругата си.

Следващите месеци са особено трудни и за двете семейства. Тейлър и Бъртън отричат да имат интимни отношения, но преследващите ги журналисти непрекъснато ги засичат да излизат заедно. Нещата стават още по-драматични, когато актрисата се връща с насинено лице от великденски уикенд с колегата си в курорта Порто Санто Стефано. Налага се снимките на “Клеопатра” да спрат за 22 дни, докато тя се възстанови. Звездата твърди, че се е наранила при падане върху пепелник, но малцина вярват на това.

В дневника си за тези дни Бъртън е записал, че са пили до степен на зашеметяване и идиотизъм и Елизабет е казала, че е готова да се самоубие заради него. Стояла над него с кутия хапчета в ръка, които в един момент погълнала и той трябвало бясно да шофира до Рим, където тайно била настанена в болница. Подобни ситуации се повтарят още няколко пъти. Филмовият екип държи линейка в готовност, ако Тейлър направи нещо драматично. Заради скандалите около любовната им история

филмът “Клеопатра” закъснява със седем месеца

Тейлър и Бъртън не присъстват на премиерата му в Ню Йорк, защото всички от снимачния екип са им обидени.

Изневери, скандали и алкохол съпътстват и двата им брака

Ако искаш да изживееш истинска любов, трябва непременно да се ожениш, пише в автобиографията си актрисата Елизабет Тейлър. Затова всеки път, когато се влюбва, се омъжва. Прави го общо осем пъти, като два от тях са с колегата ѝ Ричард Бъртън. Първият им брак трае 10 г. Той е белязан с изпепеляваща страст, много алкохол, публични размени на обиди и купони. Приключва след изневяра на Ричард.

Срещат се година по-късно, за да уточнят някои финансови въпроси около развода си, но откриват, че продължават да са лудо влюбени един в друг. Женят се отново и пак се развеждат с гръм и трясък след година. Бързо заживяват с нови хора, но не спират да мислят един за друг. Когато отново са без човек до себе си, се събират на театралната сцена. Играят заедно в постановка, като се твърди, че Елизабет се е опитвала да съблазни Ричард за трети брак. Отзивите за театралния им проект са лоши, което е извинение актрисата често да злоупотребява с алкохол. Една вечер е толкова пияна, че не може да се качи на сцената. Бъртън е бесен. Казва, че не иска да има нищо общо с нея и се жени за младата си асистентка. Година по-късно умира на 58-годишна възраст.