Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Целият демократичен свят е изправен на нокти, заради отказа на Републиканската партия в САЩ да одобри пакета военни помощи за Украйна и Израел.

Републиканците прилагат срещу демократите тактиката, добре позната и от нашия парламент: подкрепа за вашето срещу подкрепа за нашето. Там - помощи срещу антимексиканска преграда; тук - подкрепа за бюджета срещу Пирогов наш.

Не много по-различни са нещата във Великобритания - там управляващите консерватори се разцепиха след Брекзит и няма изгледи скоро това да се поправи.

Колкото и да са далечни - какви са общите корени на разделенията.

(1) Глобализацията

Тя даде предимство на големите градове и столиците, които са бастион на либералите/елитите. Провинцията обедня - заради недостиг на промишлен капитал - изнесен основно към Азия. Това радикализира провинцията срещу столицата (елитите). Брекзит и Тръмп, а у нас ГЕРБ спечелиха благодарение на провинцията.

(2) Изолационизмът и радикализацията

Навсякъде в провинцията хората изпитват затруднение да си обясняват бързите промени, от които не печелят и предпочитат да се затварят и изолират срещу тях, като търсят за целта политическо представителство. В САЩ бе Тръмп, Фараж във Великобритания, Копейкин у нас.

(3) Жертви на пропаганда и хибридна война

Когато нямаш обяснение за промените, търсиш това, което най-много ти допада. И така се захранва крайнодясната пропаганда, която предлага лесни решения на трудни проблеми с ясно посочен враг - елитите в столицата (алигаторите във Вашингтон или жълтопаветниците в София).

В този момент с огромна помощ в опорни точки и масова дистрибуция чрез тролове и ботове се притичва Кремъл. Така много бързо периферията и маргиналите стават мейнстрийм.

(4) Консервативните партии изземват посланията на крайнодесните

Така в САЩ умерената републиканска партия стана тръмпистка. В Кралството Фараж изчезна, защото премиерът Джонсън му иззе антиевропейската риторика. У нас възходът на Копейкин спря след като "десните" институти на ГЕРБ и техните говорители иззеха патриотичната риторика и започнаха битка с "левите" либерали - евфемизъм за европейското влияние. В полза на някакъв социалконсерватизъм, чиято квинтесенция е борба с Европа, "разлагаща" християнското семейство. Подробности, че нашият демографски проблем не се дължи на раждаемостта, а на емиграцията - поради липса на перспективи и на изключително високата смъртност - поради ниските пенсии и ниво на здравеопазване - са неприятни подробности след 12 години управление на ГЕРБ.

(5) Как Кремъл печели

Пропагандата на Путин тясно се родее с тежненията на обеднялата провинция в демокрациите. Именно хората там са най-благодатната почва за руската пропаганда, чиято основна цел е разклащане на доверието в демократичните институции. Всъщност, вече е доказано - последно във Великобритания - че целта на десетилетните атаки от Кремъл е била именно такава.

В този контекст на републиканците е изгодно да обясняват на техните избиратели в провинцията (fly over states) защо мексиканците са опасни (за работните места), а руснаците там далеч в Украйна не.

Все по-трудно е обаче на британските консерватори да обясняват нуждата от Брекзит, защото европейците заемали работните места, когато нашествието на пакистанци и араби още повече изостри миграционния проблем, а индиец стана премиер.

В България консервативната пропаганда копира изцяло руската, като напоследък започна поне на думи да се разграничава от Кремъл, но без това да се отразява на опорките - които са едни и същи и за Волгин, и за Шкварек с общ враг "либералите", т.е Европа. С любезната помощ на националните медии и в хармония с пропагандата на проруските рупори на Пеевски - Блиц и Труд.

Явно изборите в САЩ и Европа през 2024 ще бъдат повратна точка накъде ще върви светът.

От Фейсбук.