Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Лукойл Нефтохим"
"Лукойл Нефтохим"

Ясно е, че дали спирането на вноса на руски петрол е през януари или март - едва ли е от значение, освен пропуснатите ползи за нашия бюджет. По-важно е как държавата ще реагира на подготвяната сделка.

Не очаквам ЛУКойл да търси за купувач солидна западна компания - неин конкурент. Стратегическата цел ще бъде да се намери купувач, който да продължи да купува руския петрол преоблечен в микс с друг петрол. Така ярко изпъква азерският СОКАР, който вече е отработил същата процедура за своята рафинерия в Турция - Лукойл им е предоставил 1.5 млрд долара търговски кредит, с който те първоначално зареждаха турската си рафинерия с руски петрол, а като въведоха санкциите - петролът започна да се миксира с азерски преди да акостира в Турция.

Втори вариант е италианския за рафинерията на Лукойл в Сицилия - там спешно бе намерен кипърски фонд с договор с голям международен търговец. След теча на документи от последното журналистическо изследване, от което стана ясно, че през Кипър са изпрани над 300 млрд долара руски капитали - вероятността фондът - купувач да няма нищо общо с Русия е пренебрежимо малка. Та нищо чудно за купувач да се появи някой фонд - може и американски за по-голяма достоверност. Знае се за поне трима български олигарси с апетити по тази схема. При това положение монополът ще остане, само привидно ще се смени собствеността.

Но както пиша по-горе - най-важна е реакцията на правителството. То не може да бъде безучастно и още сега трябва да излезе със своя позиция:

(1) Мек вариант

Рафинерията е стратегически актив и не може да бъде продадена без одобрение на купувача от държавата.

Купувачът следва да е от страна, която не е приятелска с Русия, да няма история на свързаност с Лукойл и да може да гарантира доставките на неруски петрол, включително през Босфора. А такива може да са най-вече американски и европейски стратегически инвеститори, от които не се очаква да прилагат корупционния руски модел.

(2) Твърд вариант

Национализация на рафинерията и след това нейната приватизация чрез открита процедура на компания от страна- членка на НАТО. Само така ми изглежда вероятно да бъде ликвидиран монополът.