Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-търсената риба за Никулден е шаранът.
Снимка: Ваньо Стоилов
Най-търсената риба за Никулден е шаранът. Снимка: Ваньо Стоилов

Честит имен ден на всички, които носят името на Свети Николай - добрият чудотворец и спасител. Той е покровител на моряците и рибарите, на бедните. Но при демокрацията всички станахме моряци и рибари. Често плувахме в бурни води. И слагахме тигана, докато рибата бе още в морето. Живеехме с надежда, а мрежата ни празнееше. Затова нека днес всички да празнуваме.

Единствено поразените от комунистическата зараза не почитат свети Николай. През 1918 г. руските комунисти разстрелват последния руски цар Николай II заедно със съпругата му и петте им деца. Затова и винаги съм твърдял, че микровълновата печка има по-голям принос за човечеството отколкото комунистите. И мисля така, защото докато техният СССР - изчезналата вече държава, бе патентовал терора и убийствата на хора, то на Никулден в САЩ през 1945 г. патентоват микровълновата печка. И тя надживя Съветския съюз.

Никулден е и празник на Бургас. Честито, приятели. Живеете в прекрасен град. Имате достоен кмет. В това отношение ние, софиянците и варненците, се оказахме на последните местни избори като истински шарани.

Никулден е и национален празник на Финландия – Денят на Независимостта. Става дума за независимост от Русия. Защото финландците още през 1917 г. са разбрали това, което днес мнозина нашенци още не могат да схванат. Разбрали са те, че не трябва да си имат вземане - даване с Русия. За съжаление у нас и до днес има много несхватливци. Винаги съм гледал на тях като на шарани.

Честит Никулден!

От Фейсбук.