Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Захарова СНИМКА: Архив
Мария Захарова СНИМКА: Архив

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти да забранят прелитането на самолета на външния министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, ако тя се намира на борда на самолета, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Става дума не просто за глупост, а за опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Работата е там, че правилата на въздушното движение са уредени в Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Съгласно нея територията на една държава включва "сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води. Въздушното пространство не влиза в понятието "територия". В тази връзка действието на и без това незаконните санкции на ЕС не може да се разпростира върху прелитането без кацане с летателен апарат на лице, на което е забранено да влиза на територията на съответната държава", написа Захарова в приложението "Телеграм".

По думите на Захарова за първи път в историята държавни власти забраняват преминаването през въздушното пространство не на самолет, а на човек, намиращ се на този самолет.

"Помислили ли са българските чиновници за това, че по отношение на хилядите функционери от НАТО, които се намират в нашите огледални стоп-списъци, може да бъдат приложени подобни ответни мерки? А помислили ли са, че по принцип създават опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой дава право на неграмотните чиновници в София да позорят българския народ? (. . .) Между другото, ние вече сме в Скопие", заяви Захарова.