Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

Грижата за града няма как да спре с приключването на мандата. Това обясни бившият кмет на София Йорданка Фандъкова на въпрос дали е искала да разбере какво се случва в столицата тази сутрин, когато се е събудила.

Ситуацията е тежка, надявам се екипите да могат да свършат работата си, понеделник нещата трябва да се ускорят максимално, каза Фандъкова пред Би Ти Ви.

Не мога да давам оценки, нямам поглед върху цяла София. Разбирам, че има много населени места, в които има проблеми, на много места няма ток, каза тя.

Позицията на кмета е политическа, но работата му е денонощна. Кметът не може да каже "това не е моя работа" дори ако наистина не му е, категорична бе тя.

Според нея първото нещо, което е трябвало да направи, когато е станала кмет, е да се справи с отпадъците: "Първото бе да се справя с криза на отпадъците, много хора не помнят, че имаше складове с бали с отпадъци, а миризмата им се носеше из целия град. Да си спомним, че по улиците се движеха 30-40-годишни автобуси, но отдавна свикнахме с новите превозни средства. Никой не си спомня за глутниците улични кучета, не говоря за единични случаи", обясни тя.

Решенията съм ги взимала сама, взех решение през 2019 г., че това ще е последният ми мандат. Имаше проекти, които трябваше да бъдат довършени. Исках тази отговорност, която бях поела, да я понеса, добави бившият кмет.

Въпросът за сроковете на проектите е сериозен, има пресрочване и много сериозни санкции. Договорите, които съм оставила, имат 30% санкции за забавяне, обясни Фандъкова. Нищо не оправдава изпълнителите, когато си подписал договор с определен срок, трябва да го спазиш. Не съм имала колебания дали да наложа санкции, добави тя.

Никога не съм пускала проект, който не отговаря на съвестта ми, спазването на закона е било приоритет на моя екип. Политическата отговорност е била моя, но моралната е на целия екип, каза тя.

Фандъкова коментира и разделената политическа среда и че са говорили с Васил Терзиев. Двамата са разменили телефоните си. Той може по всяко време да ми се обади, заяви бившият кмет.

По думите й тя си е починала няколко дни и отново се е ангажирала с ГЕРБ.