Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • У нас няма покачване на радиационния фон, казва зам.-директорът на Агенцията за ядрено регулиране
  • Дори в Румъния нещо да е станало, ние щяхме да го хванем, казва шефът на АЕЦ "Козлодуй"

Рязко покачване на радиацията показва една от 8-те контролни точки в Румъния. В станция Гигера, която е срещу АЕЦ "Козлодуй", отчетените стойности са 1750 nSv/h на 26 ноември, което е към 10 пъти над нормата, а не хиляда пъти, уточниха от Агенцията за ядрено регулиране. Повишените стойности се виждат на картата на сайта за радиоактивните мониторинг на ЕК. Първи оповестиха тези данни от Meteo Balkans.

От Агенцията за ядрено регулиране съобщиха, че на територията на България всичко е нормално. Зам.-директорът Борислав Станимиров заяви, че у нас няма покачване на радиационния фон. Никакви отклонения не са регистрирани в АЕЦ "Козлодуй". Няма обяснение защо тази станция показва такива параметри. "Допускам, че заради големия сняг при нея нещо се е повредило. Фалшива новина", коментира още Станимиров и уточни, че превишаването на нормата е 10 пъти, а не хиляди, каквато информация публикуваха някои сайтове. 

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов каза, че при тях всичко е зелено, че няма никакво повишаване на радиационния фон. Дори в Румъния нещо да е станало, ние щяхме да го хванем, заяви той. Николов също допуска технически проблем в самата станция, заради който се подават неверни данни. Всички други техни контролни точки също са в зелено, казва той. 

Графиката показва рязкото покачване на радиоактивността в днешния ден.