Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Атанасов КАДЪР: БНТ
Атанас Атанасов КАДЪР: БНТ

Временната комисия, която беше гласувана в парламента, има две цели - да се види дали има превишаване на правата на полицаите, от една страна, и да се види дали има противоречие в нормативната уредба, от друга. Това коментира Атанас Атанасов от ПП-ДБ в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ, който е шеф на временната комисия, която трябва да изясни всички обстоятелства около полицейското насилие по време на протеста срещу футболния съюз.

Той посочи и че има нормативно противоречие - от една страна полицията осигурява реда, а от друга е задължение и на кмета, но пък той няма инструментариум да го осигури.

 "Кметът няма инструментариум да осигурява реда, защото за него отговаря СДВР, което не му е подчинено", обясни Атанасов.

Нито единия ще наказваме, нито другия ще оневиняваме, отговори той, запитан комисия не е ли създадена, за да се накаже вътрешният министър Калин Стоянов, а да се оневини кметът на София Васил Терзиев.  

"Ние искаме отговорност от този, за когото сме гласували, а това е министърът на вътрешните работи", обясни той. Атанасов добави, че добре си спомня как в кабинета на председателя на НС в старата сграда на парламента, когато се "гледали лошо с ГЕРБ", Бойко Борисов казал: “Сложете онова момче от БОП-а” и “в никакъв случай да не е Атанасов”. 

Преди дни и Борисов обясни как Калин Стоянов е бил предложен за вътрешен министър.

"Казах да изберем между шефа на полицията, на БОП-а, на жандармерията. Кирил Петков отиде, консултира се и след това предложиха Калин Стоянов. Аз се съгласих. Аз не съм говорил с него, не съм го убеждавал, не съм се срещал. Вчера господин Петков каза и аз съм съгласен, защото много пъти им го казах, че няма ли политически лица, не може да се търси политическа отговорност. Когато ние имахме подобен проблем и управлявахме, сменяхме министри, главни секретари, защото носихме политическата отговорност. Сега тези назначения са експертни, те са назначавани от ПП, не от ГЕРБ", продължи той.

По време на телевизионен скандал на живо между съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Стоянов, Петков заяви пък, че министърът е бил предложен от ГЕРБ.

"Ние сме народни представители, които сме гласували за министъра, и търсим отговорност от него", повтори той. "А това с киното прозвуча като все едно някой вече е "отишъл на кино", пошегува се съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ. 

Според него много важно било в МВР да се обърне внимание на кадровата работа, имало голяма слабост в подбора и обучението на кадрите.

Темата за оставката на шефа на ДАНС не била приключила, но сега парламентът имал натоварен дневен ред. Атанасов припомни, че от ПП-ДБ са внесли законопроекти за службите за сигурност.

"В тази сфера изключително важно нещо е доверието. Имам чувството, че специалните служби мислят, че наистина са нещо специално", обобщи той.  

По отношение на бюджета каза, че ако имало разточителства, щели да ги порежат. А за конституцията посочи, че важно било да извършат съдебната реформа. За служебното правителство не било да му отнемат правомощията, а внимателно да се огледа. Трябвало да има лимитиране и на това по какъв начин се подбират хората в служебните правителства.