Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай и Евгения Баневи
Николай и Евгения Баневи

Делото на Николай и Евгения Баневи срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и заместниците му, включително Борислав Сарафов, да се гледа от Софийския градски съд, постанови ВКС.

Бизнес семейството съди бившето ръководство на прокуратурата за 60 хил. лева. Те се почувствали засегнати от писмо от 21 декември 2021 г. В него се казва: „В качеството на обвиняеми бяха привлечени редица български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси, сред които е и Васил Божков.... Пред съда бяха изправени и редица други знакови за българското общество лица, разполагащи с огромен икономически и финансов ресурс - Цветан Василев ...Пламен и Атанас Бобокови ...... Евгения и Николай Баневи /отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група/"; „... за да попречат на работата на прокуратурата, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд на база на събраните доказателства".

Според Баневи отнасящите се до тях изрази и квалификации, употребени в изявлението, което е адресирано до 67 поименно изброени личности в качеството им на представители на различни международни институции, организации и чуждестранни дипломатически мисии, разпространено на 8 януари 2022 г. от множество български медии, в т. ч. национални радиа и телевизии, както и цялостният негативен контекст, в който са поставени имената им, са неверни, позорящи и увреждащи техни конституционни права - личната им чест и достойнство, презумпцията за невиновност на обвиняемия.

 СГС обаче прекратява делото поради недопустимост на предявените искове, защото прокурорите, в това число и ръководството на прокуратурата имат функционален имунитет по силата на конституцията.

Втората инстанция - Софийския апелативен съд, е посочил на първо място, че изпращането на писма, съдържащи определени позиции на прокуратурата не може да бъде характеризирано като противоправно поведение.

Функционалният имунитет не следва да ограничава правата на лицата, ползващи се и позоваващи се на презумпцията за невиновност. Имунитетът всъщност е установен за защита на държавата и нормалното функциониране на съдебната система, а не изключително и само за защита на ползващото се от него лице.

Поради това особена важност придобиват публичните изявления на властите, свързани с конкретно наказателно производство. Ако в такива публични изявления или в съдебни решения, различни от решенията относно въпроса за вината, заподозреният или обвиняемият бъде представен като виновен, докато вината му не бъде установена в съответствие със закона, презумпцията за невиновност би била нарушена.

Европейският съд по правата на човека приема и това, че задължението заподозрените или обвиняемите да не бъдат представяни като виновни не представлява пречка пред властите да осведомяват обществото за провеждани наказателни разследвания, но изисква те да го правят „с цялата дискретност и сдържаност".

Така сега Софийският градски съд, който ще гледа делото по същество, ще трябва да отговори дали изявлението на Гешев и заместниците му надхвърля обикновеното оповестяване на обществеността на информация за провеждането и развитието на образуваното срещу Баневи наказателно производство, тъй като съдържа идеята, че те са виновни в извършването на престъпленията, за които им е повдигнато обвинение, преди наказателният съд да се е произнесъл с окончателна осъдителна присъда, обяснява сайтът "Сега".