Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петра Христова веднъж вече осъди България в Страсбург за нарушаване на човешки права, но по документи е Петър.
Петра Христова веднъж вече осъди България в Страсбург за нарушаване на човешки права, но по документи е Петър.
  • Внасят колективна жалба в Съда по правата на човека за отказ за юридическа смяна на пола у нас
  • Съчувства на гладуващата Габриела Банкова, защото е минала през същия ад

Висящо е делото във ВКС на трансжената Петра Христова от Горна Оряховица срещу отказа да уважат молбата ѝ за нови лични документи. След отмяна на възможността за юридическа смяна на пола тя

май ще остане завинаги Петър по документи

Първата българка, осъдила страната ни в Страсбург, получи 7500 евро обезщетение за нарушени човешки права, но не и женска самоличност.

“Преди седмица говорих с адвокатите си, окончателно имаме отказ от ВКС и делото вече е в архивите. Сега са подали частна жалба за възобновяване на производството и пререшаване на казуса от друг състав. Продължава едно голямо чакане въпреки операцията за смяна на пола, въпреки Страсбург”, гневна е Петра.

Тя все още има надежда, защото юристите, които я представляват, подготвят втора жалба до Европейския съд по правата на човека. “Събрали са случаи и на други хора, които се чувстват като мен”, допълва Петра.

Тази колективна жалба ще бъде подадена до края на годината и засега в нея са включени трима потърпевши от липсата на възможност за юридическа промяна на пола, обясни адвокат Милена Докова от Пловдив. Новото сезиране на съда е провокирано от тълкувателното решение на Конституционния съд, според което не се допуска юридическа смяна на пола. Това предопредели изхода на тези спорове в България и направи ненужно да се изчаква приключване на целия процес.

“Това са казуси, които засягат правото на личен живот, т.е. в Страсбург делото бе гледано с приоритет откъм време, защото се приема, че ситуацията на неизвестност кой какво прави с живота си и как трябва да бъде възприеман не е редно да продължава безкрайно. Вместо същият подход да бъде приложен впоследствие от България и въпросният човек да получи документи, с които да кандидства за работа, за образование и т.н., те отказват да приложат решението на Страсбург”, разясни адвокатката.

Петра се вълнува от разказаната в “24 часа” история за гладната стачка на Габриела Банкова. Досега не са се срещали, но познава ада, в който другата трансжена е принудена да живее.

32-годишната Габриела Банкова заедно с баба си на стълбите на Съдебната палата в София на втория ден от гладната стачка
32-годишната Габриела Банкова заедно с баба си на стълбите на Съдебната палата в София на втория ден от гладната стачка

“С гладната стачка тя ще навреди на себе си

Аз предлагам тези ЛГБТ организации, които имат правни експерти, да предприемат нещо. Моят опит сочи, че пращат някое подставено лице, него да коментират и накрая - нищо. Само човекът, ако има по-слаба психика, понася ударите”, казва с горчивина Петра.

С обезщетението, което държавата ѝ изплати, искаше да направя фондация, но не намерила съмишленици. Малко от хората с променен пол искат да се афишират. А това, че по документи тя продължава да е Петър, води със себе си куп проблеми. Тя не може да отиде на преглед при гинеколог с направление например. Трябва да плаща 40-50 лв. всеки път. Предстои ѝ сега да отиде на контролен преглед в Гърция, 2 г. след операцията за смяна на пола.

“Първият път, когато пътувах до клиниката, беше с автобус. На границата ме свалиха, започнаха да ме проверяват, защото не отговарях на снимката от личната карта. Не мога да опиша какво неудобство - проверяват ме, а аз съм заобиколена от всички пътници, които се чудят защо не могат да продължат. Сега на граничните пунктове вече показва сертификат от клиниката, че ѝ е извършена операция за смяна на пола.

“Да кажем, че имам сериозен приятел, как мога да сключа брак,

немислимо е у нас”, чуди се Петра. Транссексуалната жена, която е магистър по английска филология и бакалавър по приложна лингвистика, не може да си намери работа. Дипломите ѝ са на името на Петър Христов - мъжа, какъвто никога не се е чувствала. Така и не се намерила работодател в района на Велико Търново, който да я назначи според ценза ѝ.

“Моята страст са езиците. За да не бездействам, изкарах и курс по турски. Покрих ниво В2”, споделя тя.

От 2018 г. Петър/Петра води дела да смени трите си имена и ЕГН. Районният съд в Горна Оряховица уважава желанието ѝ съгласно Европейската конвенция за правата на човека. Тя осигурява правото на зачитане на личния и на семейния живот.Окръжният съд във Велико Търново, който разглежда делото на втора инстанция, го отменя. Той изтъква, че полът е биологично състояние от раждането и не подлежи на промяна. Магистратите казват още, че дори и да се установи, че човекът се самоопределя като жена и е започнал хормонална процедура, законите ни не позволяват промяна на пола в гражданските регистри. ВКС не допуска обжалване и случаят стига до Страсбург. Така в края на септември м.г. идва и решението в полза на Петра.

Още от детската градина тя се интересувала от куклите и момичешките аксесоари, а не от конструкторите и камиончетата. Но трансформацията на момчето Петър Христов в едно необикновено момиче тръгва през пубертета.

“На 17 г. започнах да приемам хормонални препарати изцяло на своя глава

Вече бях навлязла в пубертет, изпитвах отвращение от себе си”, разказвала е многократно Петра.

По интернет тя проучвала възможностите да се оперира. Казва, че имала избор между Турция, Гърция и Сърбия. За турската клиника обаче имало изключително малко информация, а в Сърбия било много скъпо. Така се насочва към частна клиника в Атина. “Говорих с хирурга може би около 2 г., отказвах се, чудих се дали да го направя, но накрая идва един момент, в който човек взема крайното решение”, разказва Петра.

През януари 2022 г. си направила радикалната операция. Премахнали мъжките ѝ полови органи, а през май се сдобила и с импланти за бюста.

“Промених тялото си, извивките по него стават все по-женствени. Това е начин да съм пълноценна и да мога да живея нормален живот. Хормоналната терапия обаче трябва да продължава заради костите, сърцето - като при жена в менопауза”, обяснява Петра.

Оказва се, че в момента има проблеми и с хормона, защото медикаментът изчезнал от нашия пазар под форма на инжекции, спрей и пластири. Имало само противозачатъчни таблетки, които според нея са доста по-опасни за черния дроб.