Виновникът за диабет, който не очаквахте: готварската сол
Когато се каже диабет, първата асоциация е да се сетим за захарта като виновник за лошото заболяване. А натриевият хлорид - готварската сол, би се оказала последният заподозрян. (Наплашването със солта е запазена мярка за хипертониците, на които привързаността към солницата може да причини инфаркт, инсулт, потенциално инвализидиращи тромбози в краката.)
През последните години обаче в относително малки медицински проучвания се прокрадват съмнения в невинността на солта като фактор за диабет. Например в шведски анализ, представен на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Лисабон, Португалия. Авторите предупреждават, че хората, които консумират дневно по около 2800 милиграма сол (приблизително 1,25 лъжичка) или повече, живеят със 72% по-голяма вероятност да развият диабет тип 2. Подобни резултати са докладвани и от финландско проучване.
Ако досегашните предупреждения не се приемат много насериозно, преди дни се появи мащабно изследване с данните за повече от 400 000 души от Великобритания, което показва категорично, че честото добавяне на сол към храните е свързано с по-висок риск за диабет от тип 2.
Участниците са групирани според навиците си за солене и са преминали през изследвания, включително за натрий в урината и съотношението на натрий и калий. Резултатите са “изчистени” чрез коригиране за влиянието на фактори като пол, възраст, ниво на образование, доход, пушене, пиене, физическа активност, висок холестерол, индекс на телесна маса и С-реактивен протеин. Оказва се, че връзката между навика да се яде по-солено и диабета не зависи от факторите, свързани с начина на живот, социално- икономическите влияния и други традиционни рискове за провокиране на заболяването.
Силни страни на новото проучване, публикувано в Mayo Clinic Proceedings, са уникалните методи за оценка на дългосрочния прием на натрий и впечатляващо големият брой участници.
Въпреки че биологичните механизми в основата на положителната връзка между обичайния висок прием на сол и вероятността за диабет предстои да бъдат проучени, няколко линии доказателства подкрепят потенциалните неблагоприятни ефекти. Първо, нарастват научните доказателства за корелация между прекомерния прием на натрий и затлъстяването, което е основен рисков фактор за диабет тип 2. Второ, множество проучвания показват, че излишният натрий е свързан с високи нива на възпаление, което също е свързано с риска от “захарна болест”. Въпреки това изследователите признават за слабост на работата си, че не може да се изключи възможността високата честота на добавяне на сол към храните да е маркер за нездравословен начин на живот. Те допускат още, че самоотчитането на навиците може да е пристрастно и не е в състояние да предостави количествена информация за общия прием на натрий и др.
Ценност на новите данни е в косвения извод, че намаляването на добавянето на сол към храните може да действа като потенциален подход за поведенческа намеса за предотвратяване на диабета от тип 2.
Проучването не доказва причинно-следствена връзка, но свързва по-високия прием на натрий с по-голяма вероятност от развитие на диабет тип 2 в рамките на 12 години.
Въпреки че фокусът на досегашните изследвания за ролята на натрия не търси причината за връзката сол - диабет, изследователите предполагат, че диета с високо съдържание на натриев хлорид може да причини инсулинова резистентност, състояние, което може да доведе до диабет тип 2 и често е наричано преддиабет. Или може да се окаже, че хората, които поемат с храната най-много натрий, просто са по-дебели. Обяснението е, че хората с наднормено тегло не винаги поддържат нормално ниво на кръвната захар, което ги излага на повишен риск от диабет.
България е сред държавите, в които преобладаващо ядем по-солено от препоръчителната 1 ч.л. общо от всички храни, включително от вложената в готовите храни сол, за която не си даваме сметка.
Според Американската сърдечна асоциация хората получават до 75% от дневния си натрий от преработени храни. На този фон оставянето на солницата извън масата по време на хранене може да бъде полезен начин за намаляване на количеството сол, което поемаме.
Най-четени
-
Галерия Лили Иванова жертва на политически сблъсъци в Чили през 1973 г. Публиката я взема за рускиня и я освирква
Накрая я изпращат с овации, бис и награда На рецитала пее и Хулио Иглесиас Само 3 дни след сватбата си с Янчо Таков през 1973 г. Лили Иванова заминава за участие на музикалния фестивал във Виня дел
-
Ти си комплексар!
1. Имаш айфон за 2000 лева (но не говориш по него, а само „чукваш", за да не се набутваш) 2. В заведение винаги слагаш ключовете от колата си върху масата (да е ясно на всички, че баровците карат BMW
-
Любимите ми 50 книги
Разпределил съм ги по възрастови групи. Започвам с първите – книги, които са ми били любими, преди да навърша 10 години: 1. Шарл Перо - Приказки Най-добрият старт на пътешествието в света на книгите
-
Галерия Честит да си! Съдба моя!
Днес мажоритарният собственик на "ПФК Левски" и голмайстор №1 в историята на клуба Наско Сираков празнува своя 62-ри рожден ден. Неговата любима жена Илиана Раева му направи честитка и в социалните
-
Кой постъпва честно, не живее лесно
"Кой постъпва честно, не живее лесно. Кой излезе прав, не излиза здрав. Кой душа не продава, той имотен не става." 102 години от рождението на Радой Ралин