Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
НИКОЛАЙ ДЕНКОВ СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
  • Партиите единни само да се маха Боби Михайлов
  • Неадекватно според Денков се държал МВР шефът, който бил на кино по време на боевете, а на сутринта заявил на премиера, че нищо особено не е станало
  • Пеевски от ДПС смята, че ПП-ДБ искат оставка на Калин Стоянов, защото отказал на изборите да работи за тях
  • Зам.-министър обаче вече е уволнен

Погромът на софийските улици и кървавите сблъсъци между протестиращи и полицаи по време на евроквалификацията България-Унгария предизвикаха нов разлом и във властта в петък.

Улиците още не бяха почистени от отломките на битките, когато рано сутринта ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. В негова защита обаче излязоха ГЕРБ и ДПС, които посочиха като виновен министъра на спорта Димитър Илиев. А всички партии и правителството се обединиха около една оставка - тази на шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

“Този човек (Михайлов - б.а.) трябва да си отива максимално бързо, но също така искаме оставката и на Стоянов, защото това, което всички видяхме, е недопустимо.

Не може хора да бъдат пребивани по заведения

Той трябва да понесе своята отговорност”, мотивира се съпредседателят на ПП Кирил Петков.

“Отдавна знам, че ще искат тази оставка”, отговори му след минути шефът на депутатите от ДПС Делян Пеевски.

“Надявам се да има доблестта да признае, че е бил притискан от ПП и ДБ и затова му искат оставката”, добави той. Пеевски определи като

“абсурд да бъде освободен този човек,

който не се бъркаше в изборите и си вършеше работата”.

“Имаме сведения, че е бил притискан да работи в полза на ПП-ДБ за изборите. Разбрах от хора от екипа му, че не го е направил и затова му искат оставката”, продължи Пеевски. И отрече ДПС да се е бъркало в работата на МВР. За него вината за погрома е на кмета на София Васил Терзиев и спортния министър.

“Какво трябваше да правят полицаите, да се оставят да ги пребият? Видяхте какви фашистки поздрави вдигаха. Твърдо заставам зад момчетата от МВР, това трябваше да се прекрати”, настоя още Пеевски.

Вина у кмета и спортния министър потърси и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Още вечерта той реагира с пост във фейсбук: “До Борислав Михайлов - след толкова кръв, иди си! А тези, които разрешихте протест, след който София е в пламъци и водни оръдия, а граждани, фенове и полиция се бият - не ставате! Поемете отговорност!”, написа той.

А на сутринта добави в кулоарите на НС, че “спортният министър трябва да си подаде незабавно оставката затова, че нагнетяваше положението последните дни.”

Според него Терзиев е човекът, заради когото “в София се проля кръв”, защото позволил на агитките да се съберат. Той се възмути и че в 19,30 ч в четвъртък, “когато София гори, получавам имейл за среща от кмета на София”.

“Вместо да си

гледа града, той ми пише имейл да си говорим”,

заяви Борисов.

Поканата, за която говори Борисов, е от Терзиев до лидерите на всички партии, които имат общински съветници в София. Още след провалилия се избор на председател на СОС кметът обяви, че ще събере формациите, за да обсъдят номинациите си, но и за да се разберат за общи приоритети, по които да работят. Спешна пресконференция заради искането за оставка на двама от министрите му свика преди обед пък премиерът Николай Денков.

“Ще обсъдя въпроса за оставката на Стоянов с вицепремиера Мария Габриел, но тя сега е в чужбина”, обяви премиерът и подчерта, че министри се освобождават с решение на парламента.

“От Калин Стоянов виждам неадекватна оценка на обстановката. Аз няколко пъти се чух с него вчера и

той ме уверяваше, че не очаква провокации,

имаше и такива медийни изяви. Тази сутрин отново, като се чухме, неговият коментар беше: “Нищо особено не се е случило”, разказа Денков. Освен това Стоянов пропуснал вчерашното заседание на правителството, защото бил на кино. Това премиерът определи като “доста смущаващо”.

“Той беше представляван от заместника си Стоян Темелакиев. В един момент трябваше аз да кажа на заместника му: “Отидете и си свършете работата”.

Очевидно имаше

проблем в координацията”,

смята премиерът. Той обяви и че е освободил Темелакиев, който пряко е отговарял за координацията в МВР. Зам.-министърът бил предложен за този пост лично от министър Стоянов.

А попитан чия номинация е вътрешният министър, Денков отговори така: “Не искам да коментирам министрите откъде са дошли.

Като падне правителството, ще ви разкажа”

“Ако съм притискал Стоянов за нещо, то е да си изпълни задълженията по вота. Това сме имали като разговори. Това му е работата. Никога не съм го притискал, сугестирал, никога по отношение на други партии”, каза Денков на въпроса дали наистина е притискал министъра, както твърди Пеевски.

Премиерът не намери и вина в спортния министър Димитър Илиев за случилото се в София. “По отношение на тези мачове той няма преки отговорности. Те са на БФС и УЕФА за това как и къде трябва да се организира, а след това СДВР и МВР трябва да организират охраната и планирането на събитието”, подчерта той.

“Вместо футболен празник наблюдавахме грозни сцени на насилие. Причината е дългогодишното управление на БФС, което доведе до упадък на българския футбол. Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението”, категоричен бе премиерът. Обясни още, че е дал задача на главния секретар на МВР Живко Коцев да направи анализ как и защо се е стигнало до тези събития, но и да накаже полицаите, които са си позволили да бият протестиращи.

“Новоизбраният кмет няма право да забрани този протест. Дори мисля, че ако го бе направил, това би повишило напрежението. Право е на запалянковците да организират протест”, отговори той на критиките към кмета Терзиев.

Калин Стоянов: Не може да съм изкупителна жертва на БФС. За 1 час се справихме с протеста, за насилието почва проверка

Калин Стоянов
Калин Стоянов

“Защо да подам оставка? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата? Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да е изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в Българския футболен съюз.”

Така вътрешният министър Калин Стоянов отвърна на призивите за освобождаването му в петък.

“Станахме свидетели на безпрецедентен погром. Само навременната реакция на СДВР и жандармерията предотвратиха повече ескалации”, категоричен бе Стоянов.

“Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни се превръщат в масови. В същото време не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата да не се поддават на провокации”, допълни министърът. Проверката дали е имало превишаване на правомощия от страна на полицията вече е започнала. Тя е за 6 отделни случая и ще се изпълни в спешен порядък, обеща министър Стоянов. Резултатите от нея щели да бъдат представени пред обществеността.

Съмнения, че Стоянов е отишъл на кинопрожекция и затова не се е занимал нито с протестите, нито е отишъл на заседанието на правителството, изрази пък премиерът Николай Денков. “Не бях в Министерския съвет, защото бях на изслушване за Шенген в парламента. След това имах среща с директорите на граничните дирекции”, обясни Стоянов.

“Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. МВР е консултант на филм за телефонни измами”, каза вътрешният министър. Става дума за лентата “Уроците на Блага”.

“Телефонните измами са проблем и смятам, че лентата ще помогне и трябва да е по всички кина и телевизии”, мотивира се той. Министърът обаче настоя и че той е част от политическото ръководство на МВР и като такъв не следвало да ръководи оперативното взаимодействие със служителите на терен.

“През цялото време съм бил в непрекъснато взаимодействие с главния секретар на МВР и директора на СДВР”, настоя още той.

Провокаторите се появили късно на протеста. Запалилият полицейски бус в четвъртък вече е обвинен, добави пък директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов, който бе на пресконференцията със Стоянов. Той обясни, че сред задържаните 33-ма души има проявени за наркотици, футболно хулиганство и други.

Феновете бяха пуснали декларации, че няма да има провокации, и ние бяхме без щитове, без каски, без палки, а само с жилетки с надпис “Антиконфликт”, напомни Николов. И той, и Стоянов посочиха, че не очакват нов протест в петък вечерта, макар да има уведомление за неговото провеждане.

От СДВР бяха пратили писмо, че се готвят провокации и е по-добре мачът да не е в София. В крайна сметка след идеи да е в Пловдив или в Кърджали той остана в столицата, но при закрити врата. Според Стоянов това е била игра на “иди ми, дойди ми”, разигравана от БФС.