Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Зимният сезон се слави не само с безкрайните празници, но и с безкрайните разходи, които ги съпътстват. Подаръци, сметки за отопление, зимни якета и обувки, евентуално ски-ваканция… сякаш разходите нямат край.

Има ли как да организираме парите си така че да завършим годината на плюс, а не на червено и да посрещнем следващата в добро финансово състояние?

Да, има такъв начин и в тази статия, създадена с подкрепата на Easy Credit, ще ви разкрием най-важните елементи на личната финансова стабилност.

Спестявайте

Спестовността е белег за разумно финансово поведение и първата ви задача при получаване на месечния доход е да отделите поне 10% от него. Можете да приберете парите в касичка, в отделна сметка, под дюшека - няма значение, важното е да отделяте и  да не пипате тези пари при никакви обстоятелства. Те са вашия авариен пояс за месеците, в които няма да имате никакви доходи.

Дори в месеци с високи разходи, каквито са зимните, не спирайте да отделяте пари, те са вашата гаранция за добро финансово бъдеще.

Не бавете плащането на сметките

Най-голямата грешка, която хората правят с парите си, е да не плащат сметките си навреме. Тук включваме не само парното, ток и телефони, но и вноските по бързи кредити, лизингови плащания и т.н.

За всеки просрочен ден дължите лихва и в името на стабилните ви финанси е добре да не “горите” от парите си, само защото сте пропуснали срок.

Можете да настроите банковата си сметка да прави автоматичен превод на определена дата за онези вноски, които са с постоянен размер - вноска по кредит, абонаменти и т.н.

Ако видите, че няма да имате възможност да внесете необходимата сума, винаги можете да преговаряте за разсрочване на вноските. Важно е обаче този разговор да се проведе преди датата на падежа, а не след това.

Не чакайте последния момент за покупки

Празниците никога не идват неочаквано. Ние винаги знаем, че на 24 декември трябва да сме готови с подаръци за най-близките си хора и с нещо символично за колеги и съседи.

Не е нужно да чакате последния момент, за да се впуснете в покупки. Много вероятно е тогава да дадете много повече пари от предвиденото не само защото често имаме коледни увеличения на цените, но и защото човек няма много време да избира, ако времето го притиска.

Можете да купите големите подаръци още през ноември, още повече, че тогава е и Черният петък и ще ви излезе по-изгодно.

В последния момент можете да добавите нещо малко и тематично като коледни чорапи или чаши, но основните разходи ще сте ги направили цял месец преди празника.

Друг вариант, който хората често избират, е да изтеглят бърз кредит, да напазаруват всичко и след това на равномерни вноски да изплащат в следващите месеци. Те споделят, че така им е по-лесно да планират разходите си и да предвиждат колко пари им остават до края на месеца.

Ако спазвате тези съвети - да плащате първо на себе си, да не бавите вноските по бързи кредити и други редовни плащания и да разпределяте празничните харчове равномерно, ще приключите годината с положително настроение, вместо с притеснение.

Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата  статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.