Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лена Бориславова
Лена Бориславова

ГЕРБ най-харесват бюджети, при които едни 600 млн. лева от хазарт не се събират. Какво съвпадение - Магнитски също. Асен Василев обаче не. 

Това написа Лена Бориславова в своя фейсбук профил във връзка с изказване на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано днес беше във Велико Търново и се закани този път ПП-ДБ да срещнат сериозен отпор в цифрите на бюджета. 

"Ние сме казали, че няма да вдигаме данъците. А те казали, че ще облагат втора кола и прочие. Можеше да се каже всичко това преди изборите. Сега излиза, че нашите кметовете вдигат данъците, което не е вярно", заяви Бойко Борисов в коментар за държавния бюджет, анонсиран от финансовия министър Асен Василев, който заяви, че бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии.

"Това ще ни позволи да изпълним всички критерии, свързани с членството на България в еврозоната. Предвижда 50% повече инвестиции. Това, което очакваме като увеличение на средната работна заплата в рамките на следващата година, на база на заложените политики, е ръст между 10 и 12%", заяви министърът на финансите Асен Василев по време на представянето на проекта на държавния бюджет за 2024 г.

По думите на Борисов, хората трябва да разберат защо ГЕРБ участват и подкрепят сглобката.

"Ще гласуваме бюджета. Хората обаче трябва да знаят защо участваме и подкрепяме сглобката. Ще искаме да се запише поименно каквото трябва за Монтана, за Плевен и т.н. Има си местни принципали, те да вдигат данъците", настоя лидерът на ГЕРБ.

Както "24 часа" вече писа, малко по-късно Бойко Борисов поясни, че две неща могат да изкарват ГЕРБ от "сглобката" - бюджетът и корупцията.

Бюджетът да се върне и преработи, постави условие Борисов и прие позицията на депутатите: няма да подкрепят финансите на държавата за догодина, ако в него не са разписани приоритетите на ГЕРБ - конкретно какви пари за кои места и кои инфраструктурни проекти ще отидат.