Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Терминалът за втечнен газ при Мармара. “Булгаргаз” има споразумение с турската “Боташ” да ползва петте  съоръжения. Преди това търсеше и купуваше слотове (време за разтоварване) за терминала при остров Ревитуса в Гърция.
Терминалът за втечнен газ при Мармара. “Булгаргаз” има споразумение с турската “Боташ” да ползва петте съоръжения. Преди това търсеше и купуваше слотове (време за разтоварване) за терминала при остров Ревитуса в Гърция.

Първоначално “Булгаргаз” поиска 11 на сто по-висока цена

Комисията за енергийно и водно регулиране реши в сряда газът през ноември да струва 82,12 лв. за мегаватчас, което е поскъпване спрямо октомври с 36%.

Въпреки това голямо поскъпване от КЕВР съобщават, че газът за българите е с над 10% по-ниска цена от тази на европейските пазари за ноември.

Първоначално “Булгаргаз” подаде на 11 октомври заявление горивото през ноември да е с цена от 67,27 лв. за мегаватчас. На откритото заседание на 26 октомври обаче стана ясно, че на европейските борси и по-специално на нидерландската TTF

котировките

вървят нагоре

- средно до 92 лв., стигали са и до 100 лв. Тогава от “Булгаргаз” заявиха, че цената на газа ще бъде с 15% по-ниска от тази на европейските борси. На база на 92 лв. за мегаватчас и с 15% надолу “24 часа” изчисли, че поскъпването би било 29 на сто, а при 100 лв. - 40%.

Тогава в газовите среди се коментираше, че една част от причините за ценовия шок е непристигнала, но планирана евтина доставка, което наложило да се купува по-скъп газ.

От енергийния регулатор в сряда съобщиха, че че са се произнесли след анализ на внесените от “Булгаргаз” актуални данни и котировките на международните газови пазари до 31 октомври включително.

Прогнозно количество за вътрешния пазар е

осигурено от

четири различни

източника

за доставки

В ценовия микс за ноември е включено цялото договорено количество азерски газ, идващ по връзката с Гърция (IGB) според дългосрочния договор с Азербайджан. То покрива 35,64% от потреблението за месеца и има ключово значение за по-благоприятните цени на синьото гориво.

“Булгаргаз” е сключил за ноември още три договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона след тръжна процедура при изисквания за минимална цена.

С осигурените количества се покривали ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикациите, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.