Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Този път ще има болка, много болка. Всеки заявил желание да участва в това меле е наясно, че ще се лее кръв. Да, боят ще се води по правилата на бокса, но присъствието на съдията между въжетата по никакъв начин не намалява бруталността на предстоящото зрелище заради една важна подробност. Бойците ще се изправят един срещу друг, без да носят със себе си ръкавици за бокс, ММА или граплинг. Ще се бият с голи ръце! Ще бъде точно както го бяха замислили Едуард Нортън и побърканата част от неговото съзнание, изиграно от Брад Пит в "Боен клуб".

Само дето в легендарния филм всичко изглежда леко героично, леко романтично, леко шеговито. В предстоящата на 17 ноември галавечер за боеве с голи ръце няма да е нито романтично, нито смешно. Изисква се смелост, за да приемеш поканата и да си част от гладиаторските битки.

А в случай че от доста време насам си бил "извън строя", подобно участие граничи с безразсъдството.

Росен Димитров-Близнака много пъти през живота си е бил принуден да взима решения за части от секундата и в повечето случаи рискът явно си е заслужавал, след като днес всички го знаят като една от легендите на бойното самбо и въобще на ММА спорта. И този път той импулсивно казва "да", когато го питат дали иска да се върне на ринга, въпреки че повече от 4 години не се е бил в официален мач. Това изглежда като твърде дълга почивка за физиката и психиката на един боец. Направо си звучи като пенсиониране, но световният шампион в бойното самбо приема с усмивка притесненията и предупрежденията на околните.

"Сега съм на 41 години и през последните 4 години не съм участвал в официални мачове. Много хора сигурно са се учудили, когато обявих, че влизам между въжетата и ще се бия с голи ръце. Но за мен няма нищо чак толкова странно, нито съм притеснен за собственото си здраве. Бойните спортове са моя живот и няма голямо значение колко време съм бил в почивка. През всичките тези 4 години съм тренирал почти всеки ден. Аз ако не отида в залата, започвам да страдам психически, сякаш съм загубил нещо от себе си. Приех с огромно желание предстоящото предизвикателство. В дните преди мача се чувствам поне с 10 години по-млад. Повярвайте ми, няма да се изложа", заявява за "24 часа - 168 истории" Росен Димитров. Той заедно с близнака си Румен са абсолютните легенди в бойните спортове.

Специално Росен има три световни титли в бойното самбо и над 35 победи и само 4 загуби в ММА спортовете. Интересното при него е, че началото на тази толкова бляскава кариера е свързана с огромното му желание да отслабне.

"Бях доста пълничко момче и търсех начин да сваля килограми, за да изглеждам като другите деца и да се чувствам комфортно в собственото си тяло. Затова и отидох на ст. "Локомотив", за да тренирам джудо и самбо при моя първи треньор Ангел Върбанов. Въобще не съм и предполагал, че някога ще имам такива успехи. После дойде първата победа на състезание, след нея и втората, услади ми се и започнах да искам повече и повече от живота и от спорта", спомня си Росен Димитров. Близнака се обръща назад и категорично потвърждава, че пак би тръгнал по този път, ако имаше някакъв чудодеен начин да се върне в детските си години.

"Да, било ми е много трудно и съм се сблъсквал с какви ли не гадости, но точно те ме научиха да оценявам малките неща в живота. Едно време нямах и сега се радвам на всичко, което имам. И не на последно място, спортът ме направи отговорен и дисциплиниран човек. Помогна ми да се боря за моето място под слънцето. Това са важни уроци, които ти помагат да стигнеш до върха", казва още председателят на Българската федерация по самбо.

Специално за предстоящото кърваво приключение той успява да отслабне с 9 килограма, за да бъде в максимално добра форма за предстоящия си сблъсък с Тодор Желязков. Рецептата за толкова скоростно отслабване е съвсем простичка според ММА легендата. Най-важното е да забравиш за сладкото и за всичко, което вкарва в тялото ти въглехидрати.

Залагаш на месото, на зеленчуците, на яйцата и прекаляваш не с яденето, а с тренировките. Да, звучи простичко, но е ужасно трудно за изпълнение.

"Никога не съм казвал, че пътят на спортиста е лесен път. Спортът много ми е взел. Имал съм тежки контузии и счупвания по тялото си. Обаче наред с успехите се сдобих и с много верни приятели, на които мога да разчитам във всеки един момент от денонощието", казва още трикратният световен шампион. Сега Росен Близнака тренира по-активно от всякога, за да подготви тялото си максимално добре и да избегне риска от тежка контузия, която да го извади от галавечерта на боевете с голи ръце.

"Надъхвам се, че ще участвам в гладиаторска битка. Хората винаги са обичали най-много да гледат кръв и зрелище. Е, ние ще им осигурим и двете. Ще бъде нещо уникално", отсича ММА легендата.