Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Терзиев и Ваня Григорова КОЛАЖ: 24 часа
Васил Терзиев и Ваня Григорова КОЛАЖ: 24 часа

Има поне шест контрапунктни наратива, по които да протече балотажът за София:

(1) Комунизъм (червено) - антикомунизъм (синьо)

(2) Ляво - Дясно

(3) Русия - Европа

(4) Социализъм - Капитализъм

(5) Бедни - Богати

(6) Почтеност - Непочтеност.

По тази причина дебатът между Васил и Ваня ще бъде изцяло идеологически и ще мине на съвсем друга плоскост, отколкото между Васил и Антон, който бе по същество градоустройствен дебат.

Каква тактика биха избрали в двата лагера.

(1) Лагер Ваня

В лагера на Ваня знаят, че ако разположат дебата по линията синьо-червено, ляво-дясно или Европа -Русия ще загубят в синя София. Още повече, че целта им е да привлекат десния електорат на ГЕРБ и Синя София, но без да загубят своя.

Затова очаквам да портретират Васил като не просто богат, а като непочтено богат, свързан с комунистическата номенклатура, която въведе капитализма, т.е комбинация от (4), (5) и (6).

Ваня вече ползва веднъж слогана “да освободим София от властта на парите”, с контекст мръсните пари. Или че “корупцията е капитализъм”.

Темата за ДС ще бъде експлоатирана на макс, като ДС по никакъв начин няма да е свързвана с БКП, където са левите избиратели.

(2) Лагер Васил

Според мен, Васил следва да направи четири неща, за да победи:

А. Да се подготви с контратези на тезите на Ваня

Б. Да засили социалните послания, като добави и най-силните от кампанията на Ваня. Той вече направи едно много силно в този дух, че иска София, в която няма втори клас хора и квартали

В. непременно да подчертае, че иска европейска София, в която се цени инициативата, предприемчивостта, модерността, която пасва на неговия профил.

И непременно да посочи кои партии са зад Ваня - БКП, Атака и Русофилите на Малинов и какво бъдеще очаква София. С последното се прави послание и към тъмносините дали биха гласували за повече Европа или повече Путин в София. И дали ще продължават да иронизират тези, които са гласували за Мая и Радев, ако сега гласуват за Ваня Григорова?

Г. Не на последно място - дали дясната крепост София ще стане лява за първи път през Прехода. Дясно-ляво пасва по-добре от синьо-червено, доколкото тъмно синя София не го припознава.

Имаме идеологическа битка, в която ще вземе връх един от двата наратива:

- София на бедните и почтените срещу София на богатите наследници на ДС

ИЛИ

- София на 21 век, бъдещето, модерността, Европа срещу София на соца, миналото, държавните разхищения, кражби, неефективност и лоши публични услуги.

От Фейсбук.