Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светлин Наков Кадър: БНТ
Светлин Наков Кадър: БНТ

Съгласен съм с гилдията - това е акция на "хартиената коалиция", казва IT специалистът

Скандалът със зам.-министър Михаил Стойнов отприщи лавина от събития, чийто краен резултат отмени машинния вот. Въпреки нападките, че е нарушил закона, снимайки хеш кода с думите, че иска да си "поиграе" с него, IT гилдията застана зад Стойнов, обявявайки, че той не е направил нищо незаконно. 

Един от най-известните ни софтуерни инженери, който води десетки курсове и обучения в страната и чужбина, Светлин Наков  бе категоричен пред "24 часа", че заснетият хеш код от Стойнев е публичен: "Това е дигитален отпечатък на софтуера в машината. Ако се промени софтуерът, променя се и хеш кодът. По идея той не е тайна и всеки има достъп до него. Публикуван е на сайта на Министерство на електронното управление."

"Сниман е, защото трябва да се сравни дали е верен, а пък е труден за запомняне - дълъг е - уточни още Наков. - Без да имам цялата информация по случая, смятам, че зам.-министър Стойнов си е вършел съвестно работата, което включва снимане на хеш кода с цел сравнение дали е правилният. Обсъжданият сорс код на софтуера на машините, също е публичен и е общодостъпен по закон. Нито сорс кодът, нито хешът са тайна и е нормално да се снимат и проверяват."

Макар че в момента е в САЩ, Наков заяви категорична позиция, че познава Стойнов достатъчно добре, тъй като двамата заедно са съавтори на книги и са преподавали в Софийски университет.

"Той е топ професионалист по информационна сигурност - убеден е Наков. - И доста почтен, честен и отговорен човек. Тъй като съм в САЩ, не можах да се чуя с него, за да го разпитам каква точно лъжа са измислили срещу него тъмните сили, но е видно, че е дезинформация, която цели да намали доверието към изборния процес. 

Убеден съм, че Стойнов е действал с цялата си компетентност и отговорност, за да гарантира прозрачност и лично да се увери в честността на принтерите за бюлетини (наричани още машини за гласуване). Не съм наясно в какво го обвиняват, но вярвам, че записите ще докажат, че е действал, за да осигури честност и да се увери лично, че машините работят коректно и не са били манипулирани." 

Позовавайки се на Изборния кодекс, Наков отбеляза, че според чл. 213а удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване се извършва от Министерството на електронното управление съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология.

Според него Стойнов по заповед на министъра е изпълнил закона като лично се е уверил, че софтуерът в машините е този, който е бил предоставен на всички експерти и че не е променян след това.

Реално именно това е целта на хеш-код - дигиталния отпечатък на този софтуер.

"Ако е снимал хеш-кода на машините с телефона си, смятам, че го е направил като част от работата си, за да го сравни дали е верният код (който е публично обявен на сайта на Министерството на електронното управление и е ето този: 77 5А АB BC B2 DB E1 04 EB 59 7E 18 6B FE 3C BB 3D CB 90 8A 11 7B C4 1F 96 96 BA 31 CD 78 18 5C) - смята Наков. - Въпросният хеш-код е публичен и трябва да бъде публичен. Аз лично се затруднявам да го запомня, така че ако искам да го сравня с правилния код, може би също бих го снимал с телефона си. Ако нося толкова голяма отговорност, на мястото на колегата Стойнов, също като него бих се уверил лично, че кодът е правилният. Подкрепям мнението на колеги от софтуерната индустрия, че тази дизинформация е акция на "хартиената коалиция"."