Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАРИЯ ГАБРИЕЛ
МАРИЯ ГАБРИЕЛ

"Не очаквайте от мен да бъда част от разделения и напрежения, които в този момент единствено и само вредят България да стане член на Шенген“. Това каза пред медиите вицепремиерът Мария Габриел в отговор на въпрос относно обвиненията към нея, че не е била достатъчно активна по темата за Шенген. Тя добави, че е провела 317 срещи, над 100 конференции и 17 мисии за по-малко от пет месеца.

По думите ѝ „трябва да останем обединени, а не обвинявайки един или друг да признаваме безсилие. Защото само когато няма разделение по кауза, която за мен е кауза за България, ние можем да се надяваме на добър резултат“.

Габриел добави, че България има най-малко четири нива аргументи за приемането ѝ в Шенген – политически, икономически, сигурността и т.нар. „контакти между хората“. Освен тях тя отбеляза, че планът за действие България-Австрия е с добри резултати, както и пилотният проект на ЕК.

На въпрос какъв според нея е обозримият срок за приемането на страната ни в Шенген, с оглед твърдата позиция на Австрия, вицепремиерът Мария Габриел каза, че тъй като познава европейските институции и процеса на взимане на решения от ден първи казва, че остава прагматична и предпазлива и не смята, че трябва да се обвързваме с какъвто и да е срок.

Във връзка с очакваната ротация на правителството и дали ще бъдат сменени министри, Мария Габриел каза, че не тръгва с презумпцията за смяната на министри, а че "имаме управленска програма и имаме нужда от ясни резултати, които хората да усетят". Тя отбеляза и нуждата да продължава да се работи с парламентарните групи, защото управленската програма не е само действия и финансиране на определени инициативи, а е свързана със законодателство.

„Смятам, че на този етап най-важното е всекидневна работа. Много ясно да се устоява на всякакъв тип напрежение, което води до разделение и всички заедно да покажем, че с това правителство могат да се случат неща, които хората, бизнесът, партньорите в ЕС и НАТО очакват от нас т.е. да сме стабилни, надеждни и да имаме резултати“, допълни Габриел.