Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев Кадър: БНТ
Асен Василев Кадър: БНТ

Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата наложена върху преноса на руски газ върху Конституционния съд на Република България. Това няма да спре изпълнението на закона. От 13 октомври таксата се събира и очакваме първите постъпления на 14 ноември тази година.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев на специален брифинг в финансовото министерство. 

"Това, което е учудващо е, че президентът не защитава националния интерес на България, или поне не така, както аз го разбирам. Националният интерес е този на България, а не на Русия, не на „Газпром“. С това си действие президентът се прояви като защитник на интересите на „Газпром“, това е срам за президентската институция.. 

Брифинг в Министерството на финансите

Брифинг в Министерството на финансите

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Четвъртък, 26 октомври 2023 г.

Както "24 часа" вече писа, по-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито. Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава.

За „Лукойл“ и данъците на рафинерията
„Лукойл“ публикуваха прес съобщение, в което обявиха различни данъци. Смислено е да гледаме корпоративния данък и солидарната вноска. 154 млн. лв. е този данък, който е внесен до момента, заедно със солидарната вноска. Както знаете, имаше някои несъвършенства в закона, които бяха променени преди един месец и вече е позволено солидарната вноска да се внася авансово. Това означава, че до 31 октомври и до 31 ноември, рафинерията трябва да плати, като вноската за съответния месец трябва да е най-малко 90% от дължимото в рамките на годината. Ако „Лукойл“ изпълни закона, ще внесе 400 млн. лв., което включва и внесените досега 154 млн. лв. Единственото, което се доближава до тази сума, но НАП са я отхвърлили, и както 2021 и 2022 г. са си плащали данъците, ще си ги платят и сега. Да, от рафинерията са подали коригираща декларация, била е на база минали загуби, и е отхвърлена от НАП, така че всички данъци са дължими. Шефът на НАП Спецов е в Брюксел на конференция с останалите си колеги от ЕС. Но, НАП няма право да изнася данъчна информация, такова право имат осигурените лица. Но, тъй като „Лукойл“ го направи и обяви размер на платения данък, аз мога само да потвърдя, че той е платен. Другите говорения за 600 млн. лв. са ирелевантни, защото са косвени данъци, които плащаме всички ние, потребителите. И една историческа справка: За периода 2009- 2020 г. цялата група „Лукойл“ е декларирала загуба от 1,872 млрд. лв. За 2021 г. е обявила печалба 170 млн. лв., а за 2022 г. също печалба от 404 млн. лв. Данъците можете да си сметнете сами.


За таксата от 20 лв. на мегават и претенциите на съседите
Таксата не оскъпява газа за тези страни, защото техните договори са с доставка в съответната страна. Тя само намалява печалбата на „Газпром“. За претенциите на Северна Македония , за да предявиш иск, трябва да си претърпял щета. Аз не виждам такава.


При евентуални спорове с „Газпром“
За да транспортират газ през България, „Газпром“ са дали гаранции. Имаме всички законови инструменти- НАП и митници, вкл. запори и изземване на авоари и ресурси, ако това се наложи. Договорните отношения между „Газпром“ и „Булгартранс газ“ обикновено минават през усвояване на банкови гаранции.
За смяната на министри в кабинета
„За да се смени, който и да е министър, трябва ПП/ДБ да поиска тази смяна.