Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЮЛИЯН ПОПОВ
ЮЛИЯН ПОПОВ

"Докато траеше парламентарният дебатът за енергийната политика на правителството, соларното производство на електричество достигна 41.51%, два пъти повече от атомната или въглищната електроенергия по обяд." Това коментира министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в своя фейсбук профил.

"Не, не бих казал, че, ето, ВЕИ дойде и измести въглищата. Това е само началото на един друг тип енергийна система, която е толкова различна от познатата ни централизирана система, колкото мобилният телефон е по-различен от кабелния, дигиталната фотография от Кодак филмчетата, хладилникът от солта и автомобилът от каруцата. Новите технологии и новият пазар нахлуват. Тъй като пазарът е интегриран, няма как да се изолираме от него."

Според него в близките две-три години соларната ни мощност ще се удвои, след още две-три - ще се удвои още веднъж, и после още веднъж.

"До няколко години ще се появят вятърни мощности, които са приблизително равни на въглищните мощности в Марица Изток. Междусистемната ни свързаност ще се удвои. Ще се появят хиляди МВ батерии и водород. Същото, но по-бързо се случва в съседните държави, от чиито мощности не можем да се изолираме. Всичко това става без никакви административни ограничения на въглищата, само пазар. Пазар, нови технологии и конкуренция. Никакви мерки не могат да спрат този процес. Всичко, което се опитваме да направим, е да се възползваме от неизбежния преход, да задържим хората в новия енергиен сектор и да подпомогнем онези, които искат подкрепа", добавя той.

Попов смята, че България има огромен потенциал да се модернизира бързо.

"Надявам се това да стане, независимо от цялата съпротива."