Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вчера Европейският парламент изрази солидарността ни с народа на Израел. С едноминутно мълчание отдадохме почит на жертвите на престъпния терористичен акт осъществен от палестинската терористична организация „Хамас“. Това стана в 12.45 ч. Слово произнесе председателят г-жа Роберта Мецола. До нея застанаха Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, Председателят на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен и посланикът на Държавата Израел в ЕС и НАТО Н. Пр. Хаим Регев.

Рано сутринта на свое заседание парламентарната група на ЕНП също осъди военната агресия на „Хамас“. В изказванията си евродепутатите акцентираха върху най-важното. И то е, че това военно престъпление на палестинските терористи не би било възможно без подкрепата на Иран и Русия. Направиха се предложения да бъдат замразени незабавно всички финансирания за Палестинската автономия. Оказва се, че голяма част от средствата, т.е. близо 700 млн. евро, които ЕС предоставя всяка година на палестинската страна са отивали в ръцете на терористичната организация. И с тях са купувани оръжия. В моето изказване обърнах внимание освен на този факт, но и на това, че терористичното нападение бе осъществено, защото терористите имат подкрепа, имат „гръб“. И тази подкрепа им я дават Иран и Русия. Особено цинично, бих казал направо мръснишко, е изявлението на руския президент Владимир Путин, който предлага „мирни преговори“ с терористите. Това е уникална наглост на фона на войната, която Русия води по всички "правила" на тероризма вече девета година срещу Украйна.

На заседанието стана дума и за нашето отношение към т.нар. мирно палестинско население. Чуха се гласове, че хуманитарната помощ за него трябва да продължи. Аз възразих на тази теза. Защото не съществува „мирно палестинско население“. Палестинците подкрепят терористичната организация „Хамас“. Те са нейните ятаци и донори. Не ми е известен случай на палестинска демонстрация срещу „Хамас“, на палестински протест срещу терористите. Затова пък също вчера станахме свидетели на мощен протест в центъра на Брюксел срещу Израел и в подкрепа на Палестина и нейните терористи. Много европейски граждани участваха в него носейки куфие - символ на палестинската съпротива. Участниците призоваха белгийското правителство да подкрепи правата на палестинците и да осъди европейската позиция в подкрепа на Израел. Призоваха също така и за организиране на движение за бойкот на всичко идващо от Израел.

Европейската цивилизация е под огромна заплаха. Тероризмът трябва да бъде унищожен днес, за да има бъдеще нашият свят. Затова и в моето изказване в групата на ЕНП настоях за пълна солидарност с Израел и за подкрепа за неговата военна акция в ивицата Газа. Необходимо е да бъде спряно финансирането на проекти за Палестинската автономия, включително и т.нар. хуманитарна помощ, която се оказва, че храни, облича и въоръжава терористите. Необходими са твърди санкции срещу Иран и още по-категорична военна подкрепа за Украйна. Защото от изхода на войната в тази страна ще зависи накъде ще потегли в следващите десетилетия светът. И, разбира се, никакви „мирни преговори“ с терористите не трябва да има. Те трябва да бъдат унищожени безмилостно.

Същевременно в изказването си остро разкритикувах неадекватното поведение на г-н Жозеп Борел - върховният представител по външна политика на Съюза, като дори настоях за неговото отстраняване от поста който заема. Това направиха и други евродепутати от ЕНП.

Европа и светът са в опасност. Тероризмът е в състояние да предизвика Трета световна война. Защото има подкрепата на държави като Русия и Иран. А снимките, които публикувам, говорят сами. Пред Европейския парламент - думи на съчувствие към многострадалния народ на Израел. В центъра на Брюксел - вълна от омраза, която не вещае нищо добро.

*От фейсбук