Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов 
Снимка: Велислав Николов
Бойко Борисов Снимка: Велислав Николов
  • Щом съм тук, какво означава това - разбира се, че ще подкрепим това правителство, особено в условията на такава международна обстановка, заяви лидерът на ГЕРБ
  • Денков, ако е имал желание да отидат партийни лидери, щеше да иска Консултативен съвет. Не обвинявам никой. От него зависи дали да отиде, или не, там насила не карат, коментира лидерът на ГЕРБ
  • Украйна за съжаление ще мине на заден план. Целият фокус на света ще е в Израел и Палестина, и Арабския свят, добави той

   "Не трябва да бъдем спокойни. Службите и МВР трябва да са изключително бдителни". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след  продължилата близо 2 часа и половина председателска среща в Народното събрание.

"Имаме много общности, които се мразят. Трябва да сме внимателни. Имахме и атентат в Сарафово.  Трябва да бъдем внимателни в изказа и действията си, твърди и категорични към тези, които сеят терор", добави бившият премиер.

"Вярвам в тях, в Гранична полиция, миграционният натиск евентуално дали ще дойде повече от бежанска война", каза той на въпрос дали службите са готови да се справят със ситуацията. "Дано големите играчи в световната политика намерят мъдрост, доброта заради всички хора по света", каза той и си пожела зрялост на лидерите по света.

На въпрос защо се е стигнало до два различни формата на срещи, посветени на националната сигурност, той каза, че въпросът за КСНС не е към него. "В конституцията е уредено как това да се случва и да сме заедно. Денков, ако е имал желание да отидат партийни лидери, щеше да иска Консултативен съвет. Не обвинявам никой. От него зависи дали да отиде, или не, там насила не карат", коментира лидерът на ГЕРБ решението на Денков да отиде на "Дондуков" 2. И обясни, че след като е отишъл на съвет без партийните лидери, сега премиерът трябва да се срещне и с тях "да правят същото упражнение".

Припомняме, че вчерашната среща при президента беше обявена като Консултативна среща, а не КСНС. Този формат не изисква присъствие на представители на всички служби, които трябва да ходят на КСНС. От страна на правителството на нея бяха премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Борисов отбеляза, че и в Горни Карабах ситуацията е тежка и всичко се случва набързо и силово при тлеещ от години конфликт. Притеснен е от ситуацията в Израел. "Украйна за съжаление ще мине на заден план. Целият фокус на света ще е в Израел и Палестина, и Арабския свят. Много сложна обстановка", каза той. 

Лидерът на ГЕРБ попита какви мерки са взети за модернизация на армията. "2009 г. на Нова година в 12 ч. извадихме сметките и платихме договорените Спартани, Кугъри, какво ли не още. Бяха договорени, платихме ги. Ако се говори за обновяване на армията, то се дължи само на нас. Не помня друг да е давал пари за нея", каза той, отдавайки приноса и на Красимир Каракачанов, който бе министър тогава за повишаване на заплатите в системата и ремонти на самолетите. "Сега договаряме Страйкъри, ще дойдат бронирани машини. Какво се направи освен производство на генерали през последните 3 г.?", ядоса се той. Борисов смята, че след 3 г. хаос има дефицит в армията.

"Щом съм тук, какво означава това? Разбира се, че ще подкрепим това правителство, особено в условията на такава международна обстановка. Представете си нови избори плюс кметските. Това е време, в което опозицията ще може да си изговори каквото има да казва", коментира той днешния дебат по вота на недоверие срещу правителството. Борисов отговори и на въпрос, свързан с това, че част от аргументите на опозицията съвпадат с тези на негови депутати. "Ние се справяме най-добре и като опозиция, и като управляващи. А опозицията, която не спира да ме търси... Те като ме няма, сън не ги лови. Само в духа на шегата - да не се окаже, че и за там сме изнасяли оръжия", каза лидерът на ГЕРБ.

Според него има още две седмици "да се караме", но няма как да се оттеглят от предизборната кампания. 

На въпрос за превръщането на Старозагорския район във водородна долина, макар и да не бе запознат, Борисов се пошегува: "Всичко зелено е хубаво. В 15 ч. имам мач срещу "Локомотив" (София), в зелени екипи на Бистрица".

Автор: Павлета Давидова