Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вечерно депутатите обсъждат пътната карта за климатична неутралност.
Вечерно депутатите обсъждат пътната карта за климатична неутралност.

След вечерно и неприсъствено приемане от правителството на промени в пътната карта на климатична неутралност, вечерно парламентът обсъждаше в зала въпросната пътна карта и дебатите се проточиха с часове.

За да спре блокадите на магистратите кабинетът "Денков" извади от пътната карта реперните години за намаляване въглищните мощности - 2026, 2030 и 2038 г., тя влезе в парламента.

Основното в промените е, че въглищните тецове ще продължат да работят до крайния срок - до 31 декември 2038 г. Приемането на картата е един от трите документа, заедно с вече приетите промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяемите източници, които са условие за второто плащане по плана за възстановяване и устойчивост. 

Основната теза на депутатите от опозицията, която вече внесе вот на недоверие, е че  това е пътна карта за затваряне на българските тецове. Както и как ще се отрази на цените на тока. 

От страна на мнозинството тезата е, че след промените на правителството, тази пътна карта е станала по-добра и приемлива.

В 21,22 ч депутатите гласуваха пътната картата за климатична неутралност.