Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес по време на изненадващото си посещение в Киев, че Украйна "постепенно набира сила" в контранастъплението си срещу руските войски, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски той заяви още, че руските войски се борят за "имперските илюзии" на Москва. Столтенберг обяви, че НАТО вече има сключени рамкови договори с оръжейни компании на стойност 2,4 милиарда евро за боеприпаси от ключово значение, от които един милиард евро са твърди поръчки.

Той заяви, че тези договори ще позволят на членовете на НАТО да попълнят изчерпаните си запаси, като същевременно продължат да снабдяват Украйна с боеприпаси, което е ключов фактор във войната. Столтенберг също осъди руските удари близо до границата между Украйна и нейната съседна страна членка на НАТО Румъния. Той посочи, че няма доказателства, че тези удари са целенасочено нападение срещу Румъния, но въпреки това ги определи като "безразсъдни" и "дестабилизиращи".

"Радвам се да приветствам генералния секретар на НАТО в Украйна, радвам се, че можем да проведем конструктивен разговор. Днес това е разговор между съюзници и е само въпрос на време Украйна да стане член на алианса. Ние правим всичко възможно, за да приближим този момент", заяви украинският президент Зеленски, цитиран от Укринформ.

Той благодари на международните партньори за помощта и подчерта, че резултатите от сътрудничеството с НАТО са налице. Според президента има сътрудничество в различни отрасли - от разузнаване до киберзащита. Украйна успешно прилага и подобрява стратегиите за използване на оръжията на алианса, допълни той и отбеляза, че е обсъдил с генералния секретар на НАТО всички ключови въпроси за отбраната, ситуацията на бойното поле и нуждите на украинските военни, пише БТА. 

"Сигурен съм, че можем да продължим да оказваме натиск върху агресора, така че Русия само да отстъпва и да губи", подчерта украинският президент.