Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Йорданов Александров СНИМКА: Фейсбук
Александър Йорданов Александров СНИМКА: Фейсбук

ОТНОВО ТРУДЕН ВЪПРОС

В Брюксел стана традиция да ми задават неудобни въпроси. Не съм отказвал отговор. Ето и сега. Питат ме колеги дали българите са вярващ в Бога народ. Замислих се. За българите преди 1944 г. съм сигурен, че са били вярващи християни. Но дали мога да кажа същото за днешните ми сънародници? Трудно. Сложно. Но въпреки това решавам да отвърна: "Да. Българите - християни и мюсюлмани, са вярващи."

Но последва още по-неочакван въпрос: "А, ако българите, както казвате, са вярващи защо позволяват Руското посолство във вашата страна да затвори християнски храм?" И нямаше как. Отговорът ми премина в обяснителен режим. Но това вече е подробност. Важен бе краят на разговора. В него единият от моите събеседници каза категорично: " Не ме убедихте, че вашия народ е вярващ. Ако българите бяха вярващи християни те и миг не биха търпяли техен църковен храм да е заключен. Веднага биха разбили катинара на вратата му. И биха го отворили. А политиците ви щяха да призоват гражданите на масов протест пред Руското посолство. Външното ви министерство щеше да привика руският посланик позволил си недобронамерения акт и биха го предупредили за евентуално изгонване от страната".

Това е положението. Така мислят някои евродепутати, които са от държави, в които християнските храмове не се заключват нито денем, нито нощем.

*От фейсбук!