Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Архив
Снимка: Архив

Само една доза от лекарството, получено от тях, поддържа психическото здраве стабилно в продължение на шест месеца

Само една доза псилоцибин, приложена под строг медицински контрол и психологическа подкрепа, подобрява симптомите и функционирането на хората с клинична депресия за период до шест седмици, твърди ново проучване, публикувано в Журнала на Американската медицинска асоциация.

В най-мащабното и строго проучване, провеждано някога сред широк спектър от хора с голямо депресивно разстройство, псилоцибинът дава бърз, голям и устойчив антидепресивен отговор, твърди  авторът на изследването д-р Чарлз Рейсън в прессъобщение от Института за медицински изследвания с нестопанска цел Usona.

“Веществото може да даде надежда на хората, които не са реагирали на други методи на лечение, а вариант е и за пациентите, които искат да избегнат дългосрочното лечение със стандартни антидепресанти. То може да бъде ефективно средство за подпомагане на хора във всички етапи на борбата им с депресията”, настоява д-р Рейсън.

Всъщност псилоцибинът се получава от някои видове гъби от рода Psilocybe, познати още като магически гъби. Те

имат свойството да предизвикват халюцинации

и други видове ефекти върху централната нервна система чрез активните си халюциногенни съставки. Според изследванията това естествено вещество принадлежи към един клас съединения, известни като триптамини.

Въпреки че е незаконен в повечето части от света, доказателствата за ефективността на псилоцибина при лечение на депресия продължават да се трупат.

По българското законодателство той се класира в Списък I на наркотичните вещества, в който са описани

растения и съединения с висока степен на риск за

общественото здраве

поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

“Въпреки това постоянно нарастващата глобална криза в областта на психичното здраве, съчетана с недостига на ефективни терапевтични стратегии, доведе до преразглеждане на терапевтичния потенциал на псилоцибина през последните години”, пишат авторите.

Новото проучване включва 104 участници на възраст между 21 и 65 г., които отговарят на критериите за клинична депресия, но са в добро общо здравословно състояние. Изследването е проведено на 11 места в САЩ между 2019 и 2022 г.

Половината от участниците били жени, повечето от които били с постоянна депресия. Доброволците били изключени от проучването, ако са имали умерено или тежко разстройство, свързано с употребата на алкохол, употребявали са психотропни вещества в последните 5 г., имали са суицидно поведение в последната година или са били лекувани от депресия с дълбока мозъчна стимулация.

През седмиците, преди да получат псилоцибин или плацебо, участниците били накарани постепенно да прекъснат приема на обичайните си антидепресанти.

Авторите подчертават, че психотропното вещество не било с натурален произход, а било синтезирано в лаборатория по стандартите на Американската агенция по храните и лекарствата.

Общо 50 души получили

псилоцибин, а на останалите е дадено плацебо - ниацин,

известен още като никотинова киселина или витамин В3.

Преди да получи дозата си, всеки участник прекарал от 6 до 8 часа с двама терапевти. Сесията на дозиране продължила от 7 до 10 ч. Участниците били помолени да си носят маски за очи и да слушат подбран плейлист с релаксираща музика на слушалки, докато лежат и са под действието на псилоцибина.

След това те 4 часа били щателно интервюирани от терапевти какво са изпитали, докато са били под въздействието на наркотичното вещество.

Симптомите им на депресия са оценени в началото и след това на 2-ия, 8-ия, 15-ия, 29-ия и 43-ия ден след приема на псилоцибина. Оценяването е било извършено чрез специален стандартизиран инструмент, известен като MADRS (Montgomery and Asberg Rating System), за да се установи каква е тежестта на депресията в началото и по време на проучването.

Мярката оценява симптомите на пациентите в 10 области, включително тъга, вътрешно напрежение, намален сън, намален апетит, трудности с концентрацията, липса на енергия, неспособност за изпитване на чувства, песимистични мисли и мисли за самоубийство.

На всяка област се поставя оценка от 0 до 6, за да се получи обща оценка по скалата от 0 до 60, като колкото по-висока е тя, толкова по-голяма е тежестта на депресията.

Според авторите подобренията в душевното здраве на групата, получила активното лекарство, се наблюдават в рамките на осем дни след приема му и тези подобрения се запазват през шестмесечния период на проследяване.

Основните резултати от констатациите включват също:

Участниците, получили единичната доза псилоцибин, са имали спад от 19,1 точки по MADRS в сравнение с групата, получавала плацебо, която имала спад от 6,8 точки - наблюдава се разлика от 12,3 точки, което е “голямо мащабно намаление” според д-р Рейсън.

Устойчив отговор и ремисия са имали 41% от хората, приемащи псилоцибин, в сравнение с 11%, които са получавали ниацин, което е “много статистически значима” разлика, казват изследователите.

“В края на 6-седмичния мониторинг установихме, че 60 процента от хората, приели псилоцибин, са имали отговор, което означава, че са имали

50-процентно намаление на началния си резултат

по MADRS, а 44 процента от тях са били в ремисия, което означава, че резултатът им е спаднал до ниво, което е близко до това на хората, които не са депресирани”, обяснява д-р Рейсън.

“Резултатът е много различен от този на ниацина - само 20 процента от хората, които са го приемали, са имали отговор на шестата седмица и само 11 процента са имали ремисия”, допълва той.

Лечението с псилоцибин може да предизвика големи промени в мозъка, да активира рецепторите и да задейства много различни неврохимични събития. В комбинация с терапевтичната помощ, извършена под строг медицински мониторинг, то може да помогне на страдащите от хронична депресия да извършат самооценка на факторите, които утежняват тяхното психологично състояние, и потенциално да им помогне да се излекуват или поне да контролират симптомите си, обобщават авторите на изследването.