Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Княгиня Надежда
Княгиня Надежда

Предметите са от наследството на дъщеря му Надежда

В Деня на Независимостта една от най-големите аукционни къщи в света “Сотбис” обяви онлайн търг за предмети, свързани с цар Фердинанд. Те са от наследството на по-малката му дъщеря Надежда, княгиня на Вюртемберг.

Най-интересен е Орденът на Златното руно, който е даден на царя на България през 1911 г.

Това е един от най-старите ордени в историята на Европа. Създаден е през 1430 г. от Филип Добрия - граф на Бургундия, по случай сватбата му с Изабела Португалска. Точно графът на Бургундия се смята за последния наследник на Свещената Римска империя и наследник на трона на древната държава.

Орденът
Орденът

Орденът е обсипан със сапфири, диаманти и има огромен рубин. Минималната цена, която му се иска, е 36 000 швейцарски франка. Според специалистите на заложната къща максималната цена, която може да се постигне, е 55 000 швейцарски франка.

Второто по ценност бижу е златна гривна с изумруди и диаманти. Големият изумруд на нея е 6,42 карата. Дължината на бижуто е 200 мм. Това е подарък за княгина Надежда от цар Фердинанд за нейния 16-и рожден ден. Тя е оценена между 36 000 и 65 000 швейцарски франка.

Гривната
Гривната

От същия рожден ден е и уникална брошка с рубини и диаманти. Тя е във формата на трите лилии, емблемата на Орлеанската династия, за да напомня на Надежда, че е наследничка на Клементина дьо Орлеан. Брошката се очаква да бъде продадена между 2800 и 4500 швейцарски франка.

Брошката
Брошката

Уникален предмет е гребенът на царицата консорт Мария Луиза. Той е целият с изумруди и диаманти.

Гребенът е сватбеният подарък на Фердинанд и Мария Луиза от търновската община. Отзад е написана и датата на сватбата - 1893 г., когато Фердинанд все още е княз на България.

Гребенът
Гребенът

Мария Луиза е втората съпруга на Фердинанд, която е тотално пренебрегвана от монарха. Тя е погребана в двора на пловдивска църква.

И последният предмет, който е включен в онлайн търга на “Сотбис”, са бутонели с изумруди и диаманти. Те са подарък на Фердинанд от турския султан Абдул Хамид II още по времето, когато сме били васално княжество, а не царство.

През последните години на търг бяха продадени един куп предмети, свързани с цар Фердинанд.

Най-голям интерес имаше за часовниците му, които бяха от всички най-престижни световни марки.

Самият Фердинанд седи непогребан от 10 септември 1948 г. Неговият ковчег се намира в църквата “Свети Августин” в германския град Кобург. Неговото последно желание било да бъде погребан в България, като, разбира се, не е изпълнено от комунистическата власт. 34 години демокрация също се оказаха недостатъчни, за да бъде изпълнена последната воля на човека, обявил България за независима държава.

Бутонелите
Бутонелите