Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази снимка избра Мирослав Иванов, за да благодари на Лена за дъщеря им Деа.

СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА МИРОСЛАВ ИВАНОВ
Тази снимка избра Мирослав Иванов, за да благодари на Лена за дъщеря им Деа. СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА МИРОСЛАВ ИВАНОВ

Жената, която затяга “сглобката” на новата власт и блокира банкови сметки на Слави Трифонов заради мръсна песен по неин адрес, признава, че майка ѝ никога не я е съветвала да готви или да мие чинии, за да е съвестна домакиня

В момента това, което ме притеснява, е - как ще се променя като човек заради всички хормонални дисбаланси.

Това е едно от малкото лични признания, които прави Лена Бориславова - моторът и силният човек на “Продължаваме промяната”.

Думите ѝ са от нейно участие в подкаста “Нов човек” - женски ютюб влог за “промените” и техните уроци, както сам се описва в платформата за видеосподеляне. Притесненията на Лена са заради бременността ѝ, която през пролетта и лятото на тази година бе една от най-търсените теми за жълтите сайтове.

Донякъде думите на Лена Бориславова, че се притеснява от промяната, са, меко казано, притеснителни. Все пак тя дойде в политиката заедно с Кирил Петков и Асен Василев именно с идеята да променят. От друга страна, и партньорите, и враговете в политиката едновременно се надяват, но и вълнуват дали малката Деа ще промени Лена - или ще я укроти, или ще засили амбицията ѝ да контролира по-голяма територия в политиката.

На 19 септември 33-годишната Лена стана майка. И още вечерта обяви в социалните мрежи, че е избрала името Деа. Таткото Мирослав Иванов, с когото са заедно от години, но така и не са се оженили заради епидемията от COVID, ден по-късно благодари на майката за радостта, която му е донесла.

Както вече сме разказвали, когато се появи и първородната дъщеря на Димитър Бербатов - Деа, името на бебето на Лена и на бившия зам.-шеф на парламента Мирослав Иванов е латинско и означава богиня. В ирландския келтски обаче то се е пренесло не като каква да е богиня, а като богинята на промяната. Освен това името носи и късмет.

Първата стъпка към промяната на Лена, която вероятно ще донесе Деа, е, че ще трябва да я научи на домакински занимания. Нещо, което досега сама признава, че не ѝ е силата.

На мен домакинските занимания не са ми слабост, нито като предпочитания да ги свърша - нито като успеваемост. Загуба на време е, признава с усмивка Лена Бориславова в онова интервю за подкаста “Нов човек”. И подчертава, че майка ѝ никога не я е съветвала да се учи да готви за мъжа си или че трябва да мие чиниите, защото е работа на домакинята.

Много по-трудно на Деа ще бъде да промени напористата Лена, която не обича да изпуска нещата от контрол.

Доста от депутатите, които са работили с нея, я описват дори като “контрол фрийк” (от английски език - вманиачен в контрола). И макар от раждането да са минали дни, очакват завръщането на Лена като фактор в “Продължаваме промяната” и главен организатор на сглобката с ГЕРБ.

Не може да се отрече, че самата Лена Бориславова не е като да не е дала основания за подобни очаквания. В изключително напреднала бременност тя активно участваше в преговорите на “Промяната” с “Демократична България” за общите листи на местните избори и как точно да бъдат наредени кандидатите за общински съветници по места. Като междувременно не забрави задачата си да пропагандира успехите на правителството от името на “Промяната”, да се бори с президента Румен Радев и други врагове на сглобката и да поставя на място партньорите от ГЕРБ.

Работата по затягане на сглобката вероятно ще е една от първите, към които ще се върне Лена. Всъщност дори думата сглобка, която вече лекинко дразни лидерите на ПП-ДБ, е нейна.

Използва я в есемес до аналога си в ГЕРБ Десислава Атанасова в момент на изостряне на отношенията в общото управление.

Съвместната работа на Лена и Десислава Атанасова обаче всъщност е една от основните причини да има въобще сглобка и ПП-ДБ и ГЕРБ да намерят пресечни точки.

Въпреки че Лена се отказа да е народен представител още в първите дни на това Народно събрание. Официалният мотив бе, че трябва да помага за организацията на местните избори, така че “Промяната” да настъпи и за общините. Много скоро стана ясно, че всъщност се е оттеглила от парламента заради бременността си. Въпреки че реално новината за чаканото бебе бе потвърдена чак по Великден от таткото Мирослав.

Суетата и това да не става обект на постоянно обсъждане колко е напреднала бременността вероятно са натежали при вземането на решението на Лена да се оттегли от първата линия в парламента. Защото очевидно не ѝ попречиха да продължи да е активен лидер на ПП и често пъти да започва и завършва битките на партията в последните месеци. Въпреки напредващата бременност.

Че се притеснява от това да я снимат бременна, Лена не е крила.

Независимо че съм жена в политиката, през това събитие трябва да мина като всяка една друга жена. Единствената разлика ще бъде, че вероятно ще имам повече снимки с корем в жълтите медии, очаква през юни. И не е като да не е била права.

Някои от тях откровено я преследваха, включително и в коридорите на болницата, където Лена ходеше на консултации преди раждането. И с наслада описваха как “за малко да роди на пейка”, защото си забравила ключа от вкъщи. С което всъщност само наляха допълнително аргументи в убедеността на Лена Бориславова, че това, което върши в политиката, е правилно.

Атаките срещу мен са били не заради работата ми, а защото нося бели маратонки - или защо в един пъзел от картини Българската национална телевизия така ни е поставила, че все едно се държа за ръка с премиера Кирил Петков, прави своя равносметка на грешките в политиката си Лена.

Още с влизането си в политиката младата юристка от “Харвард” демонстрира високо самочувствие. Тя бе избрана да бъде една от емблемите на учредената от Петков и Василев партия. А веднага след като двамата успяха да съставят правителство в края на 2021 г., Бориславова застана на фронта. Тя напусна парламента, за да стане началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков и едновременно с това говорител на правителството. Два тежки поста, които никой преди нея и никой след това не е помислял да съчетава. Но които ѝ даваха възможността и силата реално да контролира почти изцяло политиката на онзи кабинет и дори да бъде определяна като министър-председател в сянка.

Веднъж, защото реално като началник на кабинета почти всички контакти на премиера с министри и администрация минаваха и пресяваха през нея. Втори път, защото с думите си, с които представяше едно или друго решение на правителството, даваше и насока на публичната част от политиката.

Проблемът обаче бе, че Бориславова въпреки впечатляващото си образование, реално е имала слаба представа както за работата на администрацията, така и за начина, по който функционира държавата.

На нея приписват и някои от гафовете на премиера Петков - като например призива му във фейсбук всички да дарим по една заплата, за да може да се купят боеприпаси за Украйна. А както стана ясно впоследствие, именно Бориславова е издала и финалното разпореждане за изгонването на 70-те руски дипломати - безпрецедентен брой, малко след началото на войната.

С желанието си да контролира всичко Бориславова тогава дори протегна ръка към законотворчеството. Иззе половината от промените в антикорупционния закон от “Демократична България” и правосъдната им министърка Надежда Йорданова, с което си навлече неприязънта на коалиционните партньори. А от “Има такъв народ” дори директно я обвиниха, че е написала лош закон.

Всъщност мачистите от партията на Слави Трифонов най-много се дразнеха от властната Лена и от самото начало на коалиционното управление не пропускаха да я захапят. Стигна се дотам Тошко Йорданов да се шегува от парламентарната трибуна, появявайки се с майтапчийска тениска на “Харвард”. Тя, разбира се, му отвърна с кадри с оригиналната и снимки от дипломирането ѝ в един от топуниверситетите в света.

Страстите между Лена и сценаристите на Слави изобщо не стихнаха, те ги увековечиха в още по-неуместната песен за нея, в която я сравняват с хищна хиена. Юристката заведе дело и с иска успя да запорира сметките на Слави Трифонов насред кампанията.

През лятото на миналата година Лена Бориславова демонстрира в парламента, че са сгодени с Мирослав Иванов. 
СНИМКА: БУЛФОТО
През лятото на миналата година Лена Бориславова демонстрира в парламента, че са сгодени с Мирослав Иванов. СНИМКА: БУЛФОТО

Факт е, че Лена не беше перфектна в тези си роли и допусна доста гафове. До степен в новата коалиция ПП-ДБ партньорите да настояват да се оттегли напълно от листите, защото дразни. Също така обаче повечето критики бяха към личния живот на Бориславова и поведението ѝ, а не към политики, с които се е ангажирала. Тъжно, но по същия начин бе посрещнато и раждането на дъщеря ѝ Деа - с вицове и подигравки, насочени към бебето, а не към известната му майка. Което не е нито достойно, нито свежо.

Дори сред основателите на “Промяната” мнението за Лена е полярно.

Диана Дамянова, която в началото на ПП се гордееше, че е открила младите лица на българската политика, и не криеше, че изкарването на Лена напред е нейна заслуга, след последните избори не скри разочарованието си и определи включването на Бориславова в листите като “големия гаф”.

Според мен това изяде между 5 и 10% от подкрепата за партията. Изключително агресивна кампания, без тя да отговори на въпроса какво прави на парапета, което е изключително отблъскващо. Аз още докато бях там, казах, че не съм им майка, но пускането ѝ в публичен оборот носи щета, коментира Дамянова пред “24 часа-168 истории” след изборите. Идеологът и създателят на “Промяната” никога не каза на гласа, но най-важните фигури в младата партия знаят, че Дамянова се оттегли заради свръхамбицията на Бориславова, която често се сблъсква с реалните ѝ възможности.

И странно, но най-големият фен на Лена взе, че се оказа Бойко Борисов - човекът, чийто арест бе предизвикал всенародна радост (по нейните думи). И той дори поиска Бориславова да остане депутат въпреки изричното ѝ желание да освободи мястото в парламента. Вероятно защото самият лидер на ГЕРБ винаги е обичал в политиката да дава водеща роля на пробивни и умни жени. Между другото, твърди се, че Борисов искрено се е зарадвал на новината за раждането на Деа.

За самата Лена обаче да си жена в политиката, все още в България е повече стигма, отколкото похвала.

Първите жени депутати се избират през далечната 1946 г. Уви, над 70 години по-късно най-големият грях е да си жена, която иска да се развива професионално със собствени сили и да има мнение. Тази жена веднага бива заклеймена като нечия държанка, като неубедителна, нерационална, интелектът и личните качества нямат значение - друго е средството за успех и то зависи пак от мъж. Промяна е нужна в света, но още повече тук, в България, изповяда се тя в края на правителството на Кирил Петков. И не крие амбицията си да промени положението. И със сигурност няма да се откаже да направи тази Промяна поне в името на Деа.