Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Вътев
КАДЪР: bTV
Кирил Вътев КАДЪР: bTV

Ако не бяхме отменили забраната за внос на зърно от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV земеделският министър Кирил Вътев.

„Моята изненада беше, че това предложение беше внесено за разглеждане в Народното събрания, без преди това да сме разгледали въпроса в ресорната комисия. Това беше единствената изненада. Иначе, що се отнася до решението на Министерски съвет – знаех за него. Аз отстоявах позицията на България, заедно с петорката европейски държави, но в края на краищата има политически решения на по-високи ниво. Аз съм част от един колективен орган – Министерски съвет“, обясни той.

Кирил Вътев поясни, че през цялото време и до последно е защитавал родните производители. Той посочи, че „Румъния също е излязла от претенциите за продължаване на забраната“, но има обективни причини за това. И допълни ,че между премиерите на Българи и Украйна има сериозна договорка за ограничаване на вноса.

„Ето, днес например няма нито един камион със зърно, които да е влязъл на наша територия. Има договорка, че докато не се отработят механизмите за лицензионни режими на определени продукти с определени количества, от Украйна да не влиза нищо“, категоричен е той.  

Земеделският министър е категоричен, че няма как да влияем на Европейската комисия, а тя вече е взела решение за украинското зърно. „Полша реши да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България взе друго решение – да се договори с Украйна“, поясни още той.

Преди дни Народното събрание (НС) прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Решението за позицията на Република България относно превантивните мерки по отношение на вноса на определени украински продукти беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“.

В отговор на това решение земеделците обявиха, че от днес започва безсрочен протест на всички от земеделския сектор. Във вторник смятат да пренесат недоволството си и на жълтите павета в столицата. 

Аз с терористи не преговарям“, каза пък премиерът Николай Денков по повод организирания протест на зърнопроизводителите в страната. Това предизвика бурни реакции от страна на зърнопроизводителите в страната.

"Искам да благодаря на премиера, че така нарича българските производители, които от години наред хранят тази държава и не само, отнасят се с любов и грижа към земята и работата си, всеотдайни. Само мога да му благодаря, тъй като мисля, че протестът ще бъде още по-многоброен след неговото изказване. Благодаря ви, господин премиер, че нагнетихте още по-голямо напрежение. Но който сее вятър, ще жъне бури."