Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОСТАДИН АНГЕЛОВ
КОСТАДИН АНГЕЛОВ

Автор: Лиляна Клисурова

Три дружества са извършвали износ на медикаменти в нарушение. А нормативната уредба е разработена целенасочено, в интерес на търговците.

Това заяви шефът на комисията по здравеопазване към парламента проф. Костадин Ангелов пред журналисти. Той се позова на получена от него справка от ДАНС въз основа на анализ за причините за недостиг на лекарства в страната.

Трите фирми са обект на административно-наказателно производство, ставало ясно от справката.

Анализът е изготвен по получена систематизирана и анализирана информация за работата на Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти. установено е, че нормативната уредба е разработена целенасочено, в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит, цитира текстове от него проф. Ангелов. И обясни, че така голяма част от лекарствата са отпаднали от СЕСПА, в резултат на което е облагодетелстван частният търговски интерес за сметка на пациентите и те са ощетявани.

Не е изключена възможността част от количествата да са налични в складовете на търговците на едро или частично по аптечната мрежа, заради което да не се отчита недостиг, макар за пациентите реално да няма лекарства, обясни още проф. Ангелов. Така се улеснявал износът. И имало облагодетелстване на незаконни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на НЗОК.

През част от дружествата лекарствата минават само по документи, за да бъде реализиран стоков оборот, а фирмите продължават да изнасят, за да реализират печалба, обясни шефът на здравната комисия. 

Формулата е променена през март 2022 г. Министърът на здравеопазването е разпоредил на СЕСПА да се промени формулата, тогава министър е Асена Сербезова, обясни проф. Ангелов.

Тази наредба е променила формулата с условието, че преди това самата формула е функционирала в нарушение на закона. През 2018 г. формулата изискваше 65% и до март 2022 г. този проблем в такива мащаби не съществуваше, коментира проф. Ангелов.

Той е информирал прокуратурата, за да се извърши проверка по справката на ДАНС.

Става въпрос за медикаменти, които са по-евтини в България, а по-скъпи в други европейски страни - за диабет, за деца, даде пример проф. Ангелов.  Всички проблемни медикаменти, които са обект на паралелен внос, не стигат до българския пазар, допълни той.

Очаквал по-голям доклад по дни и фирми.