Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Явор Божанков
Явор Божанков

Системният проблем с разделението на властите се появи по време на служебните кабинети, заяви в "Денят започва" по БНТ депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

Заради това той е предложил на парламентарната група на ПП-ДБ да внесе законопроект, който преразглежда правомощията на служебните кабинети и ограничаване на президентските квоти в регулаторите. Според Божанков те са се превърнали в инструмент за пропаганда. Определи законопроекта като "анти-еднолична власт", а не "анти-Радев".

"Независимо кой е президент, не трябва да стигаме до положение, в което някой сам одобрява своите кандидатури и назначения, особено когато парламентът не работи Нашата Конституция изисква от президента да бъде обединител, а нашият президент иска да бъде проруски. Това разделя хората на войнолюбци, както той ги нарича и други, които на него му харесват".

Предложените изменения в закона са единствено в правомощията на НС и само то може да реши дали да съкрати президентските квоти в регулаторите.

"Хиляди хора бяха сменени от служебната власт на президента и на тяхно място бяха поставени военни лица. Не знам дали военните имат квалификацията да управляват граждански структури и областни управи", коментира депутатът.

Целта не е Радев да не управлява, а да нямаме управление, което цели да извади България от европейския ѝ път, заяви Божанков. Попита как президентът е коректив на правителството, когато атакува европейската му позиция за Украйна.

Депутатът отново посочи, че не вижда нищо скандално в записа на ПП - в него се казва, че в службите трябва а се направи не само кадрова, но и системна промяна.

"Имаме взривове в заводи, отровени хора. Чакаме службите и прокуратурата, но те не действат. Като народен представител още от първите дни на инвазията (на Русия в Украйна), виждайки реакциите на нашите служби, ви казвам с абсолютна убеденост - системна реформа е необходима"

Според него службите са овладени от някой, който има интерес да не работят и коментира, че България е единствената страна в Европа, която не е замразила каквито и да е било руски активи.