Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Атанасов КАДЪР: NOVA
Атанас Атанасов КАДЪР: NOVA

Нашите разузнавателни служби често се разузнават една друга, смята съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ

Президентът не пропуска да се конфронтира с парламента и мнозинството. Преди две години, когато назначи служебното правителство, г-н президентът смени всички шефове на служби. Ние предлагаме цялостна концепция на сектора "Сигурност", защото той не е ефективен, народните представители това са го констатирали и затова не приеха докладите на шефовете на службите. Това заяви по Нова тв съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Преди ден първо пред "24 часа" той съобщи, че се подготвя закон, с който ще се създаде единна разузнавателна служба.

Попитан защо парламентът не прие докладите на шефовете на служби, Атанасов уточни, че не може да разкрие много, защото заседанието било закрито заради класифицираната информация. 

По думите му липсвали достатъчно надеждни източници на информация, особено в ДАНС. В доклада на агенцията било посочено, че на един агент се падат между един или двама сътрудници. "Това е несериозно", коментира Атанасов.  

Изключително важно било доверието между премиер и шефовете на службите, а в случая го нямало. "Президентът не носи по никакъв начин отговорност за обществения ред и сигурност в страната. И сега инициативата за назначенията има правителството", уточни той.

"Задачите на контраразузнаването и разузнаването не е да гледат корупцията, а да се занимават със заплахите от външни сили", уточни той. В докладите се виждало, че липсват източници на информация. Атанасов попита защо непременно трябва да се запазят правомощията на президента. 

Според него важно било да се промени механизма, по който работи системата. Затова предлагали да се създаде единна разузнавателна система. "За съжаление, нашите разузнавателни служби често се занимават да се разузнават една друга", вметна той.  Имало случаи по един и същи въпрос двете разузнавателни служби да имат различни гледни точки. 

Той припомни, че Народното събрание е приело доклада на военното разузнаване, което означавало, че му е дало добра оценка. Според готвения проект щяло да има единна разузнавателна служба, военното щяло да бъде автономно, но службата ще има единно ръководство. 

Атанасов каза, че този въпрос е обсъждан на лидерско ниво, затова си позволявал публично да говори по темата. Не бивало обаче да се бърза.