Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каравана плува в морето край Царево. Снимка "Метео Балкан"
Каравана плува в морето край Царево. Снимка "Метео Балкан"

Докоснах се до потопа във Волос.

Целият предходен ден валя, а през нощта започна да трещи още след 2 часа и продължи до сутринта - нямам спомен за толкова продължителен грохот, тътен и гръм.

Още от вечерта алармите на мобилните телефони се задействаха: местната метеорологична служба предупреждаваше какво ни очаква. А на сутринта - пак по мобилните телефони се появи забрана от местната полиция за пътуване с кола. Трябваше да тръгнем обаче и Слава Богу местен жител ни показа заобиколен път към Атина. По него излязохме на магистралата полуплувайки по наводнените улици и с надежда постоянният тътен да не ни прати някоя гръмотевица.

Като деветият вал. Или деветият кръг.

Чак в България по ТВ видях картината с реките в центъра на града. И трагедията по нашето Черноморие.

Подсъзнателно усетих разликата в двете катастрофи, но едва днес сякаш успявам да я дефинирам за себе си: в Гърция видях как общинските власти носят отговорност за своите съграждани.

Там кметът е застанал в центъра на града до колене във вода и моли хората да си останат по домовете. Тук потопът разкри срамотиите на местната власт, с които “черпят” туристите, даващи препитание на местните хора и данъци на общината.

Ето това е разликата между свободния и Съветския човек: способноста да носиш отговорност и дългът да бъдеш отговорен към другите.

Комунистическото общество изискваше и възпитаваше послушание към властта, за да не се носи отговорност. При демокрацията послушанието отпадна, но остана възприятието, че друг ще поеме отговорност за нашите дела. А като няма ефективна съдебна система този поведенчески модел се мултиплицира в обществен тумор, който мори живите клетки на социалната тъкан с убийства, насилие, катастрофи и пр.

Вместо да я носим, разчитаме на връзките, парите и Партията да ни спасят от личната отговорност.

Ето това НЕ ни донесе демокрацията - носенето на лична отговорност за нашите дела.

Това е пътят, който ни предстои да извървим - от съветския към свободния човек. И от фасадната демокрация на посткомунизма към истинското демократично и свободно общество.

От Фейсбук.