Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В началото на октомври ще е ясно дали преговорите с Украйна за оборудването на АЕЦ “Белене” са приключили успешно.
В началото на октомври ще е ясно дали преговорите с Украйна за оборудването на АЕЦ “Белене” са приключили успешно.

За него НЕК плати над 610,617 млн. евро на “Атомстройекспорт”

Оборудването, складирано на площадката на АЕЦ “Белене”, вече е оценено от компанията, наета да направи одита - “Мазарс консълтинг” ЕООД, което е българското подразделение на френската “Мазарс”. Сумата е над 1 млрд. евро, научи “24 часа” от източници, близки до оценяването. То е направено за около три седмици и резултатите са предоставени на Националната елекирическа компания.

Отчетени са не само стойността на корпусите на реакторите, на осемте парогенератора, циркулационни помпи, тръбопроводи и другите елементи на оборудването с дълък цикъл на производство, но и техническият проект.

Процедурата за наемане на оценител е извършена от Българския енергиен холдинг с покани. Според осведомени били са изпратени такива до най-големите одитори, а класирането е било на база на най-ниска оферта. Заради краткия срок НЕК е нямало да успее с обществена поръчка и затова процедурата я прави принципалът - БЕХ, тъй като холдингът има право да проведе процедура с покани.

За избора на българското дружество на френския одитор писа “Медиапул” със съмнение, че тази компания няма опит в ядреното оборудване. Тезата обаче на експерти е, че задачата е да се направи финансова оценка на активи, а не специфична, за да е нужен опит в ядрената енергетика.

Оценката на оборудването е изготвена във връзка с решението да бъде продадено на Украйна. То бе взето от Народното събрание по инициатива на ГЕРБ-СДС, подкрепени от ПП-ДБ, ДПС и “Има такъв народ”. С гласуването депутатите отмениха решение на парламента от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ “Белене” на пазарен принцип.

С новото решение се възлага на министъра на енергетиката да започне преговори с колагата си от Украйна за оборудването за АЕЦ “Белене”. Продажната цена не може да бъде по-ниска от платената от НЕК на “Атомстройекспорт”, която е 610,617 млн. евро, или малко над 1,176 млрд. лв. Преговорите се провеждат в 60-дневен срок след решението. Това означава, че в началото на октомври ще стане ясно дали те са завършили успешно.

Парламентът гласува решението в деня, в който на посещение у нас беше украинският президент Володимир Зеленски, който оповести желанието на страната му да купи оборудването.

В началото на октомври ще е ясно дали преговорите с Украйна за оборудването на АЕЦ “Белене” са приключили успешно.