Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Те имат най-мощната захапка на планетата. По-силна от тази на лъва и на бялата акула. В устата си крият между 40 и 52 зъба с дължина до 13 сантиметра. При силното съпротивление във водата най-бързите от тях плуват с 55 км/ч, наполовина на гепарда на сушата.

Имат отлично зрение и могат да се разпознаят в огледало. Но очите въобще не са най-силното им оръжие. Задържат дъха си до 20 минути и могат да се гмурнат на 300 метра дълбочина в мътна и тъмна вода. Защото имат сонар - издават щракащи звуци и проследяват времето, за което ехото им се връща, отразено от околните предмети. Те са толкова сетивни под водата, че могат да чуят как бие сърцето на ранен кит. А гладките китове, които са два пъти по-големи, точно заради тях направо шепнат на малките си, за да не бъдат чути. И са абсолютно прави, защото те си подават сигнали и се чуват под повърхността на разстояние от 10 морски мили, което е над 18 км.

Изключително социални са. Живеят десетилетия в групи, без да се разделят. А когато бъде ранен един от стадото, другите в продължение на седмици му помагат с бутане, докато изминат стотици километри. Никога няма да го изоставят. Ще го бутат дори мъртъв. И ще тъгуват за него.

А да ги видите как ловуват заедно… Това е най-свирепото и тактически издържано представление, което може да си представите. Но не просто защото са гладни и в добър ден изяждат по 300 кг сьомга, ако не са срещнали акули, тюлени, морски лъв или малък кит. Ловът за тях е изкуство. Дълги 8 метра и с тегло от 6 тона, те винаги си играят с плячката. Понякога убиват китове, от които изяждат само любимото им - устните и езика. Или пък някои видове акули, от които взимат единствено хранителния черен дроб.

Да, те са перфектни убийци, защото имат 5 милиона години еволюция. Женските живеят до 90 г. Интелигентни са и водят стадото си, в което ги следват деца, внуци, правнуци, праправнуци. И на всички предават своя боен опит. Ненапразно ги наричат черно-белия филм на ужасите. Но по-често Killer Whale (кит убиец) или пък Orcinus orca. Да, това са най-големите делфини - косатките. Тихите убийци на океаните, които обаче никога в дива среда не са посягали на човек. В този „Космос” те заслужено са специална тема. Но няма да изучаваме изключителните им качества. Ще разследваме един феномен - както не закачат човека, в последните 3 години те са нападнали над 500 малки плавателни съда в протока Гибралтар. Атакуват яхти, лодки, като винаги опитват да повредят руля. А версията на морските биолози е, че една от тях, която дори са кръстили Гладис, е била ударена от лодка и сега останалите отмъщават. Големият спор е с лошо чувство ли го правят или вече е просто игра, която са усвоили в група.

От дълбините с опасни хищници ще полетим в небето, за да Ви покажем най-красивите снимки с дрон на природа за годината. Ще се издигнем и още по-високо - в орбитата на Луната, за да видим защо руснаците се провалиха, а индийците успяха в мисията си и за какво всъщност е битката за красивия спътник на Земята. В миналото ще се настаним в театъра на Нерон, който бе случайно открит при ремонт на хотел в сърцето на Рим. Ще изследваме българския Стоунхендж - защо е изоставен от държавата да се разруши и скрие завинаги тайните си. Ще Ви разкрием и голямата слабост на физика Опенхаймер и тъмната страна на Джакомо Казанова.

Приятно пътешествие!