Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски КАДЪР: NOVA
Надежда Нейнски КАДЪР: NOVA

Забравя се един факт - че Васил Божков е бил включен в списъка "Магнитски". По тази санкция не бива да има никакви съмнения, че доказателствата не са събирани от вестници.  

Това коментира бившият външен министър и дипломат Надежда Нейнски пред Нова тв по повод изнесените от прокуратурата данни за връзки на Васил Божков с руснаци, санкционирани от ЕС, сред които и Евгений Пригожин.

Очевидно, отговори Нейнски на въпрос, че за да бъде включен в този списък, в САЩ имат информация за подобни връзки.

Нейнски коментира и липсата на подобен закон в България, въпреки че бе тема на политиците преди време. Подобен закон би дал възможност и на обвинените, и на държавата да намерят истината.

Това, което се говори - за връзки на Божков с Пригожин, вече засяга много повече от националната политика, засяга и геополитиката, защото няма съмнение, че империята на Пригожин - той може да е убит или загинал, защото все още се води следствие, но за хора като мен почти няма никакво съмнение, но това, което той представлява, все още продължава да съществува, защото "Вагнер" е много голяма икономическа организация, която освен в Украйна, действа и в Африка. "Вагнер" бе създадена от КГБ и службите за сигурност, за да обслужва руските имперски интереси, допълни Нейнски.

Няма как да има домашна сделка по геополитически въпрос и не мога да коментирам какви са мотивите Божков да се върне в България, допълни тя. Сделка няма как да има по обвиненията, свързани със закона "Магнитски", смята тя. Това, което изтича като информация, за която не мога да съм сигурна как е достигнала до България, показва, че очевидно той е обект на много други разследвания извън тези, които са на територията на България. Вероятно по време на процеса ще стане ясно дали тези обвинения могат да бъдат доказани, но се оказва, че той отдавна е надскочил националните предели, и че неговите бизнес контакти, а нищо чудно и политически - защото през последните месеци се показва, че бившите служби на Русия, които преди превърнаха политическата си власт в икономическа, сега тече обратният процес - опитват се да превърнат икономическата си власт в политическа. И това е също нещо, което ще наблюдаваме дали ще се реализира, коментира Нейнски.

Без никакво съмнение около Божков ще има определени политически движения, допълни тя.

В сферата на енергетиката са най-сериозните корупционни практики. Основното влияние на Русия минаваше през енергетиката. България настояваше за дерогацията, но бидейки част от европейските икономически структури и със стъпките по отношение на диверсификация на енергийните източници, това й дава възможност да се откачи от руската енергийна зависимост, защото без такава стъпка няма как да се сложи край на корупционните практики, коментира още бившият външен министър.

Пригожин може да е мъртъв, но истината, която той каза за войната, вече е публична тайна. Той разби основните аргументи за започването на войната, каза още Нейнски.

В момента се говори, че най-сериозно е влиянието на "Вагнер" в Африка. Много е вероятно новото ръководство да продължи тази политика, защото никой няма интерес да разпусне такава икономическа империя. Ролята на "Вагнер" в Украйна вече няма да е същата, но в Африка ще продължи. И съм убедена, че дейността им там е сериозен източник на приходи за Путин, допълни тя.