Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Йорданов
КАДЪР: БНТ
Александър Йорданов КАДЪР: БНТ

ЛЯТНА ЧИТАЛНЯ: УКРАЙНА И ХРИСТИЯНСТВОТО

Предците на днешните украинци са приели християнството от Царство България. Древната Йоакимовска летопис разказва, че великият български цар Симеон е изпратил в Киев свещеници и богослужебни книги. Историците предполагат, че тази мисия е осъществена при властването на киевския княз Олег или при неговия син Игор, чиято съпруга – Света княгиня Олга, е имала за свой духовен наставник презвитер Григорий, българин по народност. Враждебните военни походи към България на княз Светослав, синът на княгиня Олга, в резултат на които губим своята независимост, по парадоксален начин водят до християнизация на неговата земя. Войската му нахлува в България с огън и меч, но князът се връща в столицата си озарен от християнската духовна светлина, която е срещнал в България.

Благодарение на българския език и книжнина православното християнство става официална религия в Киевска Рус. Това се случва в края на Х век. А в житието на Светия княз Владимир се разказва, че една от неговите съпруги е българка. Децата му от нея - Борис (Роман) и Глеб (Давид), стават първите светци и мъченици на църквата на Киевска Рус. Личен свещеник на Владимировата съпруга е бил Михаил Болгарин, който по-късно е ръкоположен за епископ в Константинопол, а след завръщането му „този мъж, изключително учен и богобоязлив, същински българин, с четирима епископи и много йереи, дякони и псалтове от българите... постави епископите в градовете: Ростов, Новгород, Владимир, Белгород.“

В края на Х век митрополит Михаил въвежда българския език за богослужебен и държавно-административен език в Киевска Рус. В Русия, а и в Украйна, този факт се представя като начало на „южнославянско влияние“. Но истината е, че става дума за българско влияние.

През 988 г. Киевска Рус се покръства. 160 години по-късно, през 1147 г. на картата се появява Москва, която започва да се нарича Русия едва по времето на цар Петър І, т.е. в края на ХVІІ в. или близо хиляда, че и повече години, откак държавата ни носи името България. С други думи нашият народ е бил държавотворен много много преди руснаците или мускулите, както още ги нарича големият украински поет Тарас Шевченко и българският просветител Св. Паисий Хилендарски.

В периода 1413–1420 г. Киевски митрополит е българинът Григорий Цамблак – велик църковен проповедник, писател и химнограф. Известен е неговият спор с Московския митрополит Фотий. Непосредствено след избора му предостойният Григорий описва на Цариградския патриарх „дейността“ на дошлите от Москва митрополити по следния начин: „Църкви не са строили, но събираха църковни данъци, митрополитите изнасяха грошовете в Московско, църковните вещи и святини, Христовите мощи и сандали на Богородица, икони, оковани в злато… цялата църковна украса на Киевската митрополия, това, което князете бяха подарили в чест и за спомен, да не говоря за сребро, злато и църковни прибори… – всичко изнесоха!"

През 1448 г. Киевската митрополия е разделена и Москва обявява автокефалност на своята църква. Тя обаче не е призната от православния свят цели 141 години. Едва през 1589 г., когато московски владетел е Борис Годунов, константинополският патриарх Еремия II признава поредния московски митрополит самозванец за патриарх.

Историята разказва още, че през 1686 г. Вселенският патриарх Дионисий получава в дар 200 златни червонци и 120 кожи от самур, за да издаде грамота, с която украинската църква преминава под юрисдикцията на Московския патриарх. С други думи - взема голям подкуп.

Днес Украйна има държавна независимост и своя независима от Москва църква. Украйна е приятелска нам държава, а Русия продължава да бъде наш враг. Това се нарича историческа съдба. И обърнете внимание, че в редица украински градове има издигнати паметници на видни българи, на опълченци, има и много български училища. Нищо такова няма в Русия. Затова и отдавна е време паметникът на окупаторската съветска армия в столицата ни да бъде натрошен на ситен чакъл и така да се подпомогне пътното строителство, което почти замря при "промяната". А на снимката е църковният храм "Св. София" в Киев.

*От фейсбук!